Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ο Σούλτς… επιστρέφει – Θα είναι υποψήφιος καγκελάριος;

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Αυτό που περίμεναν όλοι είναι πλέον επίσημο: ο Μάρτιν Σούλτς εγκαταλείπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας και να είναι υποψήφιος με τους Σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές του 2017.

Ο Σουλτς, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε την Πέμπτη (24.11.2016) ότι δεν θα διεκδικήσει την τρίτη θητεία του ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου για να είναι υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία στις γερμανικές εκλογές.

Σε δήλωσή του προς τον Τύπο ανέφερε πως αυτή «ήταν μια εύκολη απόφαση» και δήλωσε «ευγνώμων» για την ευκαιρία που είχε να υπηρετήσει το Ευρωκονοβούλιο, ως ευρωβουλευτής, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και τελικά ως πρόεδρός του.

Ο Μ. Σουλτς σημείωσε πως εργάστηκε για να γίνει πιο «δυνατό» και πιο «ορατό» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως «το μόνο εκλεγμένο απευθείας από τους πολίτες όργανο», ενώ υπογράμμισε πως η προσήλωσή του στο ευρωπαϊκό σχέδιο, παραμένει.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος έχει ανάγκη μια Ευρώπη δυνατή, αυτόνομη και ενωμένη, Θα παλέψω γι’ αυτό το σχέδιο από το εθνικό επίπεδο, αλλά οι αξίες μου δεν αλλάζουν. Στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η μείωση των ανισοτήτων» τόνισε, προσθέτοντας πως μόνο έτσι θα κερδίσει η Ευρώπη τη «χαμένη εμπιστοσύνη» των πολιτών.

«Η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη» επισήμανε ο Μ. Σουλτς και κατέληξε ευχαριστώντας τους συναδέλφους του και ειδικά τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο αποκάλεσε «φίλο» και «μεγάλο Ευρωπαίο».

Θα είναι υποψήφιος καγκελάριος;

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα είναι αν ο Σουλτς θα είναι υποψήφιος για τη θέση του καγκελάριου και άρα αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα διεκδικήσει την τέταρτη θητεία της. Είναι πάντως ένα ενδεχόμενο που δεν αποκλείουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, ο Μάρτιν Σουλτς, θα βάλει υποψηφιότητα με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία. Η θέση που θα έχει στη συνέχεια στην γερμανική πολιτική ζωή δεν είναι ακόμη προδιαγεγραμμένη, συνεχίζει η εφημερίδα.

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2012, ο Σουλτς εμφανίζεται ως πιθανός αντικαταστάτης του συναδέλφου του στο SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, του ιδιαίτερα δημοφιλούς υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, υπενθυμίζει το Spiegel.

Όμως εδώ και αρκετούς μήνες κυκλοφορεί επίσης η φήμη ότι ο Σουλτς ενδέχεται να είναι υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές του 2017 στη θέση του ηγέτη του κόμματος, του όχι και ιδιαίτερα δημοφιλούς Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, νυν αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας.

«Παρόλα αυτά καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί σχετικά με το αν εκείνος ή ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα είναι υποψήφιοι για την καγκελαρία απέναντι στη Μέρκελ», όπως επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung.

To SPD θα ορίσει τον υποψήφιό του στα τέλη Ιανουαρίου. Ένα από τα σενάρια που αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είναι ο Σουλτς να διοριστεί υπουργός Εξωτερικών τον Φεβρουάριο, να θέσει υποψηφιότητα για την καγκελαρία και στη συνέχεια να αναλάβει ξανά το Εξωτερικών, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα σχηματιστεί ξανά συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε