Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Τόνι Μπλερ… λυπάται για τις ζωές που χάθηκαν στο Ιράκ!

Ο Τόνι Μπλερ… λυπάται για τις ζωές που χάθηκαν στο Ιράκ!
Ειρωνικός; Καυστικός ή απλά ζει στον δικό του κόσμο; Ερωτήματα που ο ίδιος ο βρετανικός τύπος φαίνεται να απευθύνει στον Τόνι Μπλερ σχετικά με τα όσα γράφει στο νέο του βιβλίο!

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ τονίζει σήμερα πως δεν είχε φαντασθεί τον εφιάλτη, όπως τον απεκάλεσε, του Ιράκ, αλλά πάντως ουδέποτε μετάνιωσε γιατί συντάχθηκε με τις αμερικανικές δυνάμεις στην εισβολή στη χώρα αυτή.
 
Στα αποσπάσματα του βιβλίου του, που προδημοσιεύονται σήμερα, ο Μπλερ επαναλαμβάνει τα επιχειρήματα που ήδη έχει επιστρατεύσει για να δικαιολογήσει την επέμβαση, τονίζοντας πως ο Σαντάμ Χουσέιν αντιπροσώπευε απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και πως θα μπορούσε να είχε αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
 
«Συχνά έχω αναρωτηθεί εάν είχα άδικο. Σας ζητώ να σκεφθείτε μήπως όμως είχα και δίκαιο», τονίζει σε μία αποστροφή του βιβλίου του ο Μπλερ.
 
Αναφορικά με τις απώλειες στον πόλεμο, ο Μπλερ τονίζει πως αισθάνεται «ότι τα λόγια συμπάθειας και συλλυπητηρίων είναι απλώς ανεπαρκή. Εκείνοι έχουν φύγει, και εγώ, αυτός που έλαβε τις αποφάσεις για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατό τους, εξακολουθώ να ζώ».
 
«Λυπούμαι βαθύτατα γι’ αυτούς, λυπούμαι για τις ζωές που χάθηκαν, λυπούμαι για τις οικογένειές τους, των οποίων η θλίψη έγινε ακόμη πιο βαριά από τη διαμάχη για τους λόγους του θανάτου των οικείων τους, λυπούμαι για την εντελώς άδικη επιλογή που έκανε και η απώλεια ήταν η δική τους», τονίζει ο Μπλερ.
 
«Δεν είχαμε προβλέψει τον ρόλο της Αλ Κάιντα, ή του Ιράν» στον σχεδιασμό για τη μεταπολεμική περίοδο, τονίζει ο Μπλερ.
 
Ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός , που πλέον υπηρετεί ως απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία), έχει τονίσει πως θα διαθέσει τα έσοδα από το βιβλίο του, που από σήμερα κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, σε φιλανθρωπική οργάνωση για τη συνδρομή τραυματισμένων παλαιμάχων πολεμιστών.
 
Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο Μπλερ έχει λάβει ήδη προκαταβολή 4,6 εκατ. λιρών (5,6 εκατ. ευρώ) και αναμένεται πως τα έσοδα από τις πωλήσεις θα είναι πολλαπλάσια. Το βιβλίο ήδη βρίσκεται στην 11η θέση των μπεστ-σέλερ του βρετανικού ιστότοπου Amazon, ο οποίος αρνείται να αποκαλύψει τον αριθμό των προπωλημένων αντιτύπων.
 
Στο βιβλίο του, με τίτλο «Ένα ταξίδι», που το χαρακτηρίζει ως «κάτι σαν (εκτενή!) επιστολή στην χώρα που λατρεύω», ο Μπλερ μέμφεται επίσης και τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία Γκόρντον Μπράουν χαρακτηρίζοντας «καταστροφή» την περίοδο που εκείνος ανέλαβε τα ηνία της χώρας.
 
Ο Μπλερ περιγράφει τον Μπράουν ως «έξυπνο», αλλά «εξοργιστικό» και «δύσκολο». Αναμετρώντας τα προτερήματα και τα ελαττώματα του διαδόχου του, ο Μπλερ καταγράφει: «Πολιτικός υπολογισμός, ναι. Πολιτικά συναισθήματα, κανένα. Αναλυτική διάνοια, βεβαίως. Συναισθηματική διάνοια, καθόλου».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε