Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Ένας Βελγομαροκινός τζιχαντιστής, ο Οσάμα Άταρ, θεωρείται από τους ερευνητές ως ένας από τους συντονιστές από τη Συρία των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, όπως έγινε σήμερα γνωστό από πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πιστεύουν ότι πίσω από το παρωνύμιο «Αμπού Άχμαντ», το οποίο βρήκαν πολλές φορές μπροστά τους στη διάρκεια των ερευνών, κρύβεται ο Οσάμα Άταρ, 32 ετών, βετεράνος του τζιχάντ ο οποίος είναι πλέον μέλος του Ισλαμικού Κράτους, που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες. «Είναι ο μόνος συντονιστής από τη Συρία που έχει εντοπιστεί στη διάρκεια των ερευνών», επεσήμανε μια από τις πηγές.

Το όνομα του Αμπού Άχμαντ εμφανίστηκε πολύ γρήγορα μετά την έναρξη της έρευνας και μετά τη σύλληψη στις 10 Δεκεμβρίου στην Αυστρία του Αλγερινού Άντελ Χαντάντι και του Πακιστανού Μοχάμεντ Ουσμάν. Οι δύο άνδρες είχαν ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου 2015 από τη Λέσβο, κρυμμένοι μεταξύ των προσφύγων, μαζί με τους Ιρακινούς καμικάζι που πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν στο Σαντ ντε Φρανς στις 13 Νοεμβρίου.

Ο Χαντάντι παραδέχθηκε ότι είχαν αναλάβει την αποστολή να διεξάγουν τις επιθέσεις στο Παρίσι και ότι ο μυστηριώδης Αμπού Άχμαντ είχε οργανώσει το ταξίδι τους προς την Ευρώπη από τη Συρία. Ο Αλγερινός ύποπτος είχε πει ότι ο Οσάμα Άταρ είναι πιθανόν ο Αμπού Άχμαντ, αφού του παρουσίασαν μια σειρά από φωτογραφίες.

Εξάλλου το όνομα Αμπού Άχμαντ εμφανίστηκε και στη διάρκεια της έρευνας που έγινε σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που βρέθηκε στα σκουπίδια κοντά σε ένα από τα κρησφύγετα που χρησιμοποίησε το τζιχαντιστικό δίκτυο στο Βέλγιο. Παράλληλα οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν βρει συνομιλίες στις οποίες μέλη του δικτύου των τρομοκρατών φαίνεται να μιλούν με τον Αμπού Άχμαντ για αποδείξεις και τρόπο δράσης, σύμφωνα με μια πηγή.

Μακρινός ξάδερφος των αδελφών αλ Μπακράουι, των καμικάζι που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις του Βελγίου, ο Οσάμα Άταρ είναι γνωστός εδώ και καιρό στις υπηρεσίες αντιτρομοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε