Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Βενέδικτος διέγραψε τις κατευθυντήριες γραμμές

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Διεγράφησαν οι κατευθυντήριες γραμμές κατά της παιδεραστίας και η Αγία Έδρα ζητά πλέον τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης με δράστες ιερωμένους πρέπει να καταγγέλλονται «πάντα» στην τακτική δικαιοσύνη.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του, το Βατικανό τονίζει ακόμα ότι στις πιο σοβαρές περιπτώσεις παιδεραστίας, ο Πάπας μπορεί να αποσχηματίσει άμεσα τον κατηγορούμενο ιερέα, χωρίς να περιμένει την απόφαση του κανονιστικού δικαστηρίου.

Η καταγγελία της σεξουαλικής κακοποίησης «στις αρμόδιες αρχές πρέπει πάντα να γίνεται βάσει της κειμένης νομοθεσίας», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Το Βατικανό έχει –εκτός όλων των άλλων- κατηγορηθεί για κακή επικοινωνιακή πολιτική όσον αφορά στο θέμα του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς, αλλά ο Τζοβάνι Μαρία Βιάν, διευθυντής Osservatore Romano, της εφημερίδας του Βατικανού, χαρακτήρισε τον Πάπα Βενέδικτο «πολύ επικοινωνιακό», υποστηρίζοντας ότι η Καθολική Εκκλησία θα χειριστεί το ζήτημα με παραδειγματικό τρόπο.

Έκρινε δε ότι ο Ποντίφικας είναι θύμα μιας «εκστρατείας» των μέσων ενημέρωσης και της «εχθρότητας» κατά των Καθολικών στις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη σημασία, μετά από όλες αυτές τις αποκαλύψεις, αποκτά η επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το Σάββατο και την Κυριακή, στη Μάλτα, όπου υπάρχουν θύματα κακοποίησης από ιερείς. Και μάλιστα λίγες μέρες μετά το την παραμόρφωση αφίσας του από αγνώστους, οι οποίοι ζωγράφισαν στο πρόσωπό του χιτλερικό μουστάκι και έγραψαν τη λέξη «παιδεραστής».

Έξι Μαλτέζοι που ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ζητούν συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο. Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν ξεκαθάρισαν πως ζητούν δικαιοσύνη από την Εκκλησία και όχι οικονομική αποζημίωση. Οι έξι άνδρες ζήτησαν επίσης να συναντηθούν με τον αρχιεπίσκοπο της Μάλτας, Πολ Κρεμόνα και τον πρελάτο του Βατικανού στη Μάλτα, Τσαρλς Σικλούνα. Ο πρώτος αποδέχτηκε αμέσως την πρόσκληση.

Συνολικά δέκα άνδρες έχουν προσφύγει, εδώ και επτά χρόνια, στη δικαιοσύνη κατηγορώντας ιερείς για κακοποίηση. Μεταξύ άλλων, κατήγγειλαν ότι τα αγόρια που μεγάλωναν στο ορφανοτροφείο St Joseph υποχρεώνονταν να ντύνονται με γυναικεία ρούχα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε