Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Ο Ζαν Μαρκ Ερό νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Ζαν Μαρκ Ερό νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Ολάντ διόρισε τον Ερό ως νέο πρωθυπουργό της χώρας. Ποιοι από τους στενότερους του συνεργάτες “μετακομίζουν” στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Ο Ζαν Μαρκ Ερό είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας που διόρισε ο Φρανσουά Ολάντ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο γερμανομαθής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γάλλων Σοσιαλιστών , είναι 62 ετών. Πρώην δάσκαλος γερμανικών και παλαιός σύμμαχος του Ολάντ, γνωστός για τις πραγματιστικές και μετριοπαθείς προσεγγίσεις του, είδε τις τελευταίες εβδομάδες τις πιθανότητές του να αυξάνονται έναντι της γραμματέως του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί.

Ο πρώην δήμαρχος της Νάντ ήταν ο ιδανικός υποψήφιος για την πρωθυπουργία, καθώς με τη γερμανομάθειά του και τη συμβιβαστική του διάθεση θα μπορούσε να φτιάξει γέφυρες με την γερμανική κυβέρνηση, έπειτα μάλιστα από μία προεκλογική εκστρατεία που επικεντρώθηκε στο αίτημα του Ολάντ για επαναδιαπραγμάτευση του γερμανικής εμπνεύσεως συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας για την Ευρώπη.
 
Γιος εργάτη και βουλευτής από το 1986, έχει φέρει σε πέρας “ευαίσθητες αποστολές”. Το 2011 είχε συνάντηση με συμβούλους της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο σε μία προσπάθεια να οικοδομήσει σχέσεις με τη συντηρητική κυβέρνησή της.

 Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προχώρησε σήμερα και στον διορισμό των στενότερων συνεργατών του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, κυρίως του συμφοιτητή του Πιερ Ρενέ Λεμάς ως γενικού γραμματέα των Ηλυσίων, και της “λογογράφου” του Ακιλινό Μορέλ ως πολιτικής του συμβούλου.

   Πρόκειται για τους πρώτους διορισμούς από τον Φρανσουά Ολάντ, που ανέλαβε σήμερα επίσημα το αξίωμα του προέδρου του γαλλικού κράτους μετά την εκλογή του στις 6 Μαΐου.

   Ο νομάρχης Πιερ Ρενέ Λεμάς, 61ετών, και συμφοιτητής του Ολάντ στην Ecole Nationale d’Administration (ΕΝΑ), είναι πλέον γενικός γραμματέας του μεγάρου των Ηλυσίων, μια στρατηγική θέση που προορίζεται για τον πιο στενό συνεργάτη του αρχηγού του κράτους.

   Ο κ. Λεμάς από τον Οκτώβριο του 2011 ήταν διευθυντής του γραφείου του σοσιαλιστή προέδρου της Γερουσίας, Ζαν Πιερ Μπελ.

   Ειδικός στην αποκέντρωση, εργάστηκε σε πολλά υπουργικά γραφεία. Ήταν επίσης και νομάρχης.

   Η Ακιλινό Μορέλ, η οποία έγραφε τις ομιλίες του Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, διορίστηκε πολιτική του σύμβουλος.

   Ο στρατηγός Μπενουά Πιγκά, μέχρι σήμερα υπασπιστής του απερχόμενου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, παραμένει στη θέση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εποχή Ολάντ στη Γαλλία – Ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος


21 κανονιοβολισμοί για τον Φρανσουά – Σήμερα ορκίζεται ο Ολάντ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε