Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ο ανασχηματισμός ωφέλησε το Θαπατέρο

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας ανέκαμψε σημαντικά στις δημοσκοπήσεις μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο για να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κακή οικονομική κατάσταση, προκύπτει από δημοσκόπηση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης (PP) θα κέρδιζε τις εκλογές, αν διεξάγονταν σήμερα, με προβάδισμα 9.1% έναντι του κεντροαριστερού PSOE (των Σοσιαλιστών), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metroscopia, η οποία διεξήχθη από τις 2 ως τις 4 Νοεμβρίου.

Πριν από ένα μήνα, σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας το Λαϊκό Κόμμα είχε προβάδισμα 14.5% έναντι των Σοσιαλιστών, οι οποίοι εμφάνιζαν το χαμηλότερο ποσοστό τους επί ηγεσίας Θαπατέρο και συγκεκριμένα 28.5%.Παρά την άνοδο της δημοτικότητάς τους, το 88% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η κατάσταση της οικονομίας στη χώρα τους είναι κακή ή πολύ κακή.

Η χώρα εξήλθε από περίοδο ύφεσης στις αρχές του χρόνου, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν ελάχιστη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας για τον επόμενο χρόνο καθώς το ποσοστό της ανεργίας είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη καθώς παραμένει κοντά στο 20%.

Ο Θαπατέρο διόρισε τον δημοφιλή υπουργό Εσωτερικών, Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στις 20 Οκτωβρίου, μαζί με πέντε άλλες αλλαγές σε υπουργεία. Ο Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος ηγήθηκε της κυβερνητικής εκστρατείας κατά της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ, εξακολουθεί να είναι το δημοφιλέστερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου με ποσοστό αποδοχής 56%, από 49% που ήταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ο Θαπατέρο επανεξελέγη το 2008 με 43.7% της ψήφου, αλλά έκτοτε το ποσοστό αποδοχής του έχει μειωθεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε