Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ο αντίπαλος της Μέρκελ πληρώνει ακριβά τους ιταλούς κλόουν

Ο αντίπαλος της Μέρκελ πληρώνει ακριβά τους ιταλούς κλόουν

Ο Πέερ Στάινμπρικ, ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, περιορίστηκε στο μηδέν σε μια κλίμακα από το -5 ως το +5 στην έρευνα του ZDF για τους κορυφαίους πολιτικούς στηΓερμανία. Πρόκειται για τη χειρότερή του επίδοση αφότου ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του.

Το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία, μειώθηκε ως και δύο μονάδες και η υποστήριξη προς το πρόσωπο του υποψηφίου του για την καγκελαρία έπεσε στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων ετών μετά τις δηλώσεις του με τις οποίες χαρακτήρισε τον ηγέτη της ιταλικής δεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον ηθοποιό και ιδρυτή ενός κινήματος διαμαρτυρίας Μπέπε Γκρίλο «κλόουν», σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Δημοσκόπηση του Politbarometer για το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF τοποθετεί το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 28%, μειωμένο δηλαδή κατά 2% και υπολειπόμενο κατά 13% εκείνου του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Άλλη δημοσκόπηση, του Infratest Dimap για το έτερο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο, το ARD, δείχνει ότι το ποσοστό του SPD έπεσε κατά μία μονάδα, στο 26%. Στο μεταξύ η υποστήριξη για τους συμμάχους του SPD, τους Πράσινους, αυξήθηκε στο 17%, το υψηλότερο ποσοστό που έχουν καταγράψει τα τελευταία 2½ χρόνια.

Η Μέρκελ είναι στην πρώτη θέση με +2,2 ακολουθούμενη από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με +1,4.

Η εκστρατεία του Στάινμπρικ άρχισε άσχημα: οι αποκαλύψεις για τις υψηλές αμοιβές που λαμβάνει για ομιλίες του κατέπληξαν κι αποξένωσαν πολλούς ψηφοφόρους, όπως και οι δηλώσεις του για το ότι οι καγκελάριοι πρέπει να αμείβονται περισσότερο καθώς και το ότι χλεύασε το κρασί που κοστίζει κάτω από 5 ευρώ η φιάλη.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε αυτή την εβδομάδα, μετά το σάλο που ξέσπασε όταν ο Στάινμπρικ αποκάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μπερλουσκόνι και τον σόουμαν που έγινε πολιτικός Γκρίλο «κλόουν» έπειτα από τις θεαματικές επιδόσεις τους στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές.

Σχεδόν το 71% όσων ερωτήθηκαν απάντησαν πως τα σχόλια του ηγέτη του SPD, που εξώθησαν τον πρόεδρο της δημοκρατίας της Ιταλίας να ακυρώσει ένα προγραμματισμένο δείπνο με τον Στάινμπρικ, ήταν ανάρμοστα. Ενώ μόλις το 31% έκρινε ότι είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, από 35% τον Ιανουάριο.

Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν πάντως να δείχνουν ότι ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), συνεχίζουν να μην συγκεντρώνουν ποσοστό ικανό ώστε να εισέλθουν στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική κάτω βουλή —το όριο είναι το 5%—, γεγονός το οποίο ίσως εξωθήσει την αρχηγό των συντηρητικών να αναζητήσει ένα νέο εταίρο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η γερμανική Άνω Βουλή “μπλοκάρει” προσωρινά την εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου

Συνεργάτης Μέρκελ προς Ιταλούς: Κάντε κυβέρνηση, δεν είστε Ελλάδα!

Μέρκελ: Παραδειγματιστείτε από την Ανατολική Γερμανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε