Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

“Ο δρόμος της Τουρκίας στην ΕΕ θα ανοίξει το Σεπτέμβριο”

Οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με στόχο την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκτήσουν νέα ώθηση το Σεπτέμβριο, όταν οι πολίτες της χώρας ψηφίσουν για το πακέτο των Συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, υποστήριξε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις για την αναδιαμόρφωση του δικαστικού συστήματος και για να ελέγχονται οι ένοπλες δυνάμεις από πολιτικά δικαστήρια είναι απαραίτητες για την παραπέρα εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα του και την βελτίωση των πιθανοτήτων ένταξής της στην ΕΕ. Το δημοψήφισμα θεωρείται σημαντική δοκιμασία για την κυβέρνησή του.

“Θα βρεθούμε σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι στις διαπραγματεύσεις την 12η Σεπτεμβρίου, διότι ο Τουρκικός λαός θα πάει στις κάλπες και θα ψηφίσει”, σημείωσε ο υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Έγκεμεν Μπαγίς. “Πρόκειται για το σημαντικότερο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο Σύνταγμα που είχε καταρτίσει ο στρατός το 1980 και θα φέρει την Τουρκία πολύ πιο κοντά στα πρότυπα της ΕΕ”.

Επικριτές του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AK) του Ερντογάν διατείνονται ότι επιδιώκει να μειώσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να επιβάλει τον Ισλαμικό νόμο μυστικά, ανατρέποντας τα κοσμικά ιδεώδη που είχε ασπαστεί ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ.

“Ο λαός της Τουρκίας περιμένω ότι θα εγκρίνει, με σημαντική πλειοψηφία, το πακέτο των τροποποιήσεων”, είπε ο Μπαγίς. “Έχουμε την πρόθεση να κάνουμε μια πολύ εντατική εκστρατεία. Σχεδιάζουμε συγκεντρώσεις σε όλη την Τουρκία, σε διάφορες πόλεις και περιοχές”. Πρόσθεσε πως “οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θ’ αποκτήσουν νέα ορμή την 12η Σεπτεμβρίου”.

Η Τουρκία είχε υποβάλει αίτημα για ένταξη στο προκάτοχο σχήμα της ΕΕ το 1959. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προχωρούν με αργό ρυθμό από την έναρξή τους το 2005, κυρίως λόγω του Κυπριακού.

Η Τουρκική ένταξη διχάζει πολλά μέλη της ΕΕ, με τις κεντροδεξιές κυβερνήσεις σε Γερμανία και Γαλλία να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ένταξη της μουσουλμανικής χώρας με τα 72 εκατ. κατοίκους. “Πρόκειται για υπόδειγμα διγλωσσίας και υποκρισίας”, σημείωσε ο Μπαγίς στο περιθώριο μιας περιφερειακής διάσκεψης στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. “Δεν τυγχάνουμε δίκαιης μεταχείρισης από τους Ευρωπαίους”. Αλλά, πρόσθεσε, “δεν θα τα παρατήσουμε”.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Τουρκία ενδέχεται να επιδιώξει συμμαχίες πέραν των χωρών της Δύσης εάν η ΕΕ συνεχίσει να απωθεί την προσπάθεια της Άγκυρας να ενταχθεί στους κόλπους της. “Δε χρειάζεται να ανησυχεί”, είπε ο Μπαγίς. “Η Τουρκία δεν αλλάζει στάση. Η Τουρκία είναι, ήταν, και συνεχίζει να είναι η πιο Ανατολική χώρα της Δύσης και η πιο Δυτική χώρα της Ανατολής”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε