Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο εγκέλαδος χτύπησε ξανά τη Νέα Ζηλανδία – 65 νεκροί – Live εικόνες

FOTO SYDNEY MORNING HERALD
– 6,3 Ρίχτερ ισοπέδωσαν την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας
– 120 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί μέσα από τα συντρίμμια
– Κατέρρευσαν κτίρια ενώ υπάρχουν εκατοντάδες εγκλωβισμένοι
– Δεν έχουν αναφερθεί έλληνες μεταξύ των θυμάτων – Συνεχής Ενημέρωση
6,3 Ρίχτερ συνταράσσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, την Κράιστσερτς, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες.

Παντου υπάρχουν ερείπια. Η πόλη των 400.000 κατοίκων θυμίζει βομβαρισμένο τοπίο. Τα κτίρια, τα περισσότερα από αυτά είναι φτιαγμένα από ξύλο, έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινοι πύργοι. Αρκετοί άνθρωποι υπολογίζονται γύρω στους 200, είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια ενώ άλλοι έχουν παγιδευτεί σε κτίρια που παραδόθηκαν στις φλόγες.

Μέχρι στιγμής τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει ζωντανούς 120 ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κι υπάρχουν 65 νεκροί ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Μαρτυρίες αναφέρουν ακόμα ότι σωλήνες ύδρευσης έχουν ξηλωθεί ενώ το έδαφος σε πολλά σημεία έχει ανασηκωθεί σε ύψος που φθάνει και το ένα μέτρο.

 
Το τοπικό κανάλι έδειξε σώματα να ανασύρονται μέσα από συντρίμμια στο κέντρο της πόλης, αλλά δεν διασαφηνίστηκε αν υπάρχουν νεκροί ανάμεσά τους. Σύμφωνα πάντως με τις αστυνομικές αρχές, η δόνηση προκάλεσε πολλές απώλειες, καθώς συνέβη την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.
 

Οι Γεωλόγοι εκτιμούν ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, ενώ το βάθος κείτεται στα 5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

 

Ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού για την κατάσβεση πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει σε ένα ψηλό κτίριο, όπου στεγάζονται γραφεία.  Οι αρχές διέτεξαν τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να είναι σε επιφυλακή για τη μεταφορά εκεί των τραυματιών.

 Υπάρχουν πληροφορίες ότι παρατηρείται έλλειψη σε ασθενοφόρα.

 Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συντρίμμια των κτιρίων έχουν καταπλακώσει δύο λεωφορεία, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των επιβατών.

 
Ο δήμαρχος της πόλης κήρυξε το Κράιστσερτς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα είπε πως είναι σαν να βρίσκεσαι σε εμπόλεμη ζώνη.
 
Η πόλη της Κράιστσερτς είχε κτυπηθεί από τον Εγκέλαδο και μόλις πριν από πέντε μήνες, με δόνηση έντασης 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά τα έργα αποκατάστασης των ζημιών παρεμποδίστηκαν σημαντικά από μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων.
 
Δεν υπάρχουν Έλληνες μέσα στα θύματα

Δεν έχουν αναφερθεί, μέχρι στιγμής, Έλληνες μεταξύ των θυμάτων του ισχυρού σεισμού που έπληξε τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με δηλώσεις του πρεσβετή της Ελλάδας στη χώρα, Δημήτρη Άννινου.

Ο Έλληνας πρεσβευτής ανέφερε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας της πόλης Κράιστσερτς, κ.Χαλουμή, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Ο Δ.Άννινος πρόσθεσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία στην περιοχή είναι προβληματική και πως «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των νεκρών». Είπε ότι έχουν καταρρεύσει κτίρια, κάποια πάνω σε πούλμαν με επιβάτες και ότι «υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε οχήματα και σε κτίρια». Στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό ζουν περίπου εκατό Έλληνες.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε τη Δευτέρα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, την Κράιστσερτς, είναι η δεύτερη μέσα σε πέντε μήνες. Σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, οι νεκροί ανέρχονται στους 65.

Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Η Αυστραλία έστειλε ήδη μία ομάδα έρευνας και διάσωσης στο Κράιστσερτς για να συνδράμει τις προσπάθειες των αρχών της Νέας Ζηλανδίας να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή. Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι η Αυστραλία θα προσφέρει όποια βοήθεια ζητήσει η Νέα Ζηλανδία.

  Μπείτε στη σελίδα μας στο facebook και δείτε την τραγωδία μέσα από φωτογραφίες…

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε