Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο «εμίρης της Τσετσενίας» παραιτήθηκε μέσω YouTube

Ο παραιτηθείς Ουμαρόφ αριστερά και ο διάδοχός του
Ο παραιτηθείς Ουμαρόφ αριστερά και ο διάδοχός του, Βαντάλοφ, δεξιά - ΦΩΤΟ REUTERS

Το δημοφιλή ιστότοπο διάλεξε ο Ντόκου Ουμαρόφ για να ανακοινώσει ότι παραιτείται από τη τζιχάντ στον Καύκασο και να ορίσει διάδοχό του τον Ασλαμπέκ Βαντάλοφ.

Ο αυτοαποκαλούμενος «εμίρης της Τσετσενίας» ανακοίνωσε την παραίτησή του « αγώνα για την εγκαθίδρυση του ισλαμικού νόμου στον Καύκασο» μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος που ανάρτησε στο YouTube. Διευκρίνισε όμως ότι θα παραμείνει στο πλευρό όσον διεξάγουν τη τζιχάντ κατά της Ρωσίας στο όνομα του Αλλάχ. Ο Ουμαρόφ είχε αναλάβει, τον περασμένο Μάρτιο, την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο μετρό της Μόσχας με τους 40 νεκρούς.

Ειδικοί αναλυτές σε θέματα τρομοκρατίας εκτιμούν ότι η αλλαγή στην ηγεσία των Τσετσένων αυτονομιστών μπορεί να ανοίγει νέο κύκλο αιματηρών επιθέσεων κατά της Μόσχας. Ο Ουμαρόφ είχε αναλάβει την ηγεσία των Τσετσένων αυτονομιστών το 2006. Χαρακτήρισε τον διάδοχό του, Ασλαμπέκ Βαντάλοφ, «νεότερος και πιο ενεργητικό». Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, μάλιστα, ο Βαντάλοφ κάθεται δίπλα στον προκάτοχό του.

Πρόκειται για παλαίμαχο του πρώτου πολέμου ανάμεσα σε Τσετσένους και Ρώσους (1994-1996), ενώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου, που ξεκίνησε το 1999 από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, πολέμησε επίσης σε πολλά μέτωπα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε