Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο φόβος και οι μνήμες σπέρνουν τον πανικό στη Ρωσία

Στους δρόμους του Βλαδιβοστόκ ηλεκτρονικοί πίνακες γράφουν την ώρα, την θερμοκρασία και τις τιμές ραδιενέργειας στην περιοχή. ΦΩΤΟ REUTERS
Οι μνήμες από το Τσέρνομπιλ φαίνεται πως δεν έσβησαν στους περισσότερους Ρώσους που αγοράζουν τρόφιμα και φάρμακα μόνο στον φόβο ότι το ραδιενεργό νέφος θα φτάσει στην περιοχή τους.
Ο φόβος της ραδιενεργού επιμόλυνσης από τον λαβωμένο πυρηνικό αντιδραστήρα της Ιαπωνίας έχει ήδη δρασκελίσει τον Ειρηνικό και εφορμά τώρα ακάθεκτος στις αχανείς ανατολικές επαρχίες της Ρωσίας. Αγνοώντας ή μη αρκούμενοι στις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των αρχών, πολλοί Ρώσοι έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν τρόφιμα, φάρμακα και προστατευτικές μάσκες προσώπου.
 
Προοίμια πανικού: «Ο κόσμος είναι σε κατάσταση πανικού», λέει ο Ντμίτρι Μιουκότιν, εκπρόσωπος της Pharma Premium, μίας αλυσίδας φαρμακείων της περιοχής.
 
Ιωδίου και άλλα σκευάσματα που θεωρείται ότι προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τη ραδιενέργεια, εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού. «Προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούμε τέτοιους είδους αγωγές», λέει ο ίδιος.
 
Το Βλαδιβοστόκ είναι η μεγαλύτερη πόλη της ρωσικής Ανατολής. Επιστήμονες που εδρεύουν εκεί πιστεύουν ότι τα κατάλοιπα των ραδιενεργών υλικών ταξιδεύουν προς αντίθετη κατεύθυνση από τη Ρωσία– τουλάχιστον επί του παρόντος. Τα ίδια λένε και ρώσοι μετεωρολόγοι που εκτιμούν ότι ηροή των ανέμων στρέφει το ραδιενεργό υλικό μακριά από τη Ρωσία στα ανοιχτά του Ειρηνικού Ωκεανού.
 
Δυσπιστία και μνήμες πικρές: Ολη την εβδομάδα, ρώσοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στις ανατολικές περιοχές της χώρας είναι φυσιολογικά. Το Υπουργείο Εκτάκτων Συνθηκών ανακοίνωσε ότι έχει τοποθετήσει 237 μετρητές ώστε κάθε αφύσικη αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας να διαγιγνώσκεται εγκαίρως.
 
Και προκειμένου να διασκεδάσουν κάθε καχύποπτη σκέψη, οι ρωσικές αρχές έστησαν κάμερες απέναντι στους εν λόγω μετρητές και αναμεταδίδουν live κάθε διακύμανση των καταγραφόμενων τιμών, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου.
 
Όμως τα γεγονότα της Ιαπωνίας ξυπνούν πικρές μνήμες για κάθε πρώην Σοβιετικό πολίτη. Πίσω στις ψυχροπολεμικές μέρες του 1986, η σοβιετική γραφειοκρατία, αμήχανη και πανικόβλητη μπροστά στην καταστροφή, είχε καθυστερήσει επί ημέρες να ενημερώσει υπεύθυνα τους Σοβιετικούς, σωρεύοντας τελικά περισσότερους νεκρούς στον απολογισμό του Τσέρνομπιλ από ό,τι αυτό καθ’ εαυτό το ατύχημα «δικαιολογούσε».
 
Επιστρατεύουν τον Πούτιν: Σε μία προφανή προσπάθεια να ακυρώσει κάθε ανησυχία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ταξιδεύει το Σαββατοκύριακο ως το Σακάλιν, ένα μεγάλο νησί της ρωσικής επικράτειας (κάποτε αντικείμενο γεωπολιτικού μίσους με την Ιαπωνία) το οποίο βρίσκεται στη Θάλασσα του Οκότσκ βόρεια της πληγείσας χώρας. Το νοτιότερο τμήμα του Σακάλιν δεν απέχει παρά 500 μίλια από τις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα.
 
Πάει δεν πάει, οι κάτοικοι (κάπου 600 χιλιάδες ψυχές) του Βαλδιβοστόκ δεν σταματάνε να αγοράζουν «δοσομετρητές» -κάτι συσκευές που μετρούν τα επίπεδα έκθεσης στη ραδιενέργεια ενώ οι υπάλληλοι των φαρμακείων έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να κρατούν γεμάτα τα ράφια τους με χάπια Ιωδικού Καλίουμ σύνθεση που θεωρείται ασπίδα κατά του καρκίνου του θυρεοειδούς ειδικά για τα παιδιά.
 
Φάτε φύκια, αλειφθείτε με ιώδιο: Όμως οι ακρότητες δε λείπουν. Φοβούμενοι ότι οι ποσότητες των χαπιών που θα καταποθούν από τους κατοίκους θα αποδειχθούν τελικά επικίνδυνες, κάποιοι σκέφτονται εναλλακτικές λύσεις.
 
Ετσι, υπάρχουν αναφορές (που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Κόμερσαντ) ότι αξιωματούχοι της περιφέρειας της Καμτσάτκα προτρέπουν, λέει, τους κατοίκους να τρώνε φύκια και να πασαλείβουν το σώμα τους με ιώδιο.
 
«Τα πάντα έχουν εξαντληθεί», καταθέτει ένας φαρμακοποιός ονόματι Οκσάνα από το Βλαδιβοστόκ. «Ολοι θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους».
 
 
Πηγή: Έθνος και New York Times

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε