Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο φόβος της Ιταλίας γίνεται πραγματικότητα

REUTERS
Οι περισσότεροι Ιταλοί υπουργοί το δήλωναν καθημερινά από την πρώτη κιόλας μέρα που ξεκίνησαν οι ταραχές σε Τυνησία, Αίγυπτο, Λιβύη και άλλες αραβικές χώρες. Το κύμα μετανάστευσης θα είναι μεγάλο
Πάνω από 1.200 Τυνήσιοι μετανάστες έφθασαν στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας την Δευτέρα, ενώ η επικεφαλής της Γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν ανακοίνωσε ότι προτίθεται να την επισκεφθεί.
 
Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πάνω από 12 πλεούμενα αναχαιτίστηκαν από σκάφη της Ιταλικής ακτοφυλακής και οδηγήθηκαν στο νησί, που βρίσκεται πιο κοντά στις ακτές της Βόρειας Αφρικής από ό,τι στην ηπειρωτική Ιταλία.
 
“Η Ευρώπη υφίσταται εισβολή”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι Ρομπέρτο Μαρόνι, ηγετικό στέλεχος της Λέγκας του Βορρά, μιλώντας σε δημοσιογράφους. “Περίπου 8.000 λαθρομετανάστες έφθασαν τον τελευταίο μήνα — πολύ περισσότεροι από όσους ήλθαν ολόκληρο το 2010”, συνέχισε.
 
Ο Μαρόνι και άλλα στελέχη της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχουν σημειώσει ότι φοβούνται μεγάλη αύξηση των αριθμών των μεταναστών εάν η κρίση στη Λιβύη συνεχιστεί.
 
Στη Λαμπεντούζα έχουν σημειωθεί χιλιάδες αφίξεις τις τελευταίες εβδομάδες και το κέντρο υποδοχής μεταναστών, που διαθέτει 850 κλίνες, είναι ασφυκτικά γεμάτο. Η κυβέρνηση της Ιταλίας μεταφέρει με αερογέφυρες μετανάστες σε κέντρα κράτησης στη Σικελία και την ηπειρωτική Ιταλία.
 
Αξιωματούχοι ανέμεναν οι αφίξεις να συνεχιστούν τις επόμενες ώρες. Ο Βιτόριο Αλεσάντρο, εκπρόσωπος του λιμενικού στη Λαμπεντούζα, προειδοποίησε πάντως ότι οι συνθήκες καθιστούν τα ταξίδια από την Τυνησία επικίνδυνα. “Αναμένουμε επιδείνωση των (καιρικών) συνθηκών κι αυτό θέτει τις ζωές όσων επιβαίνουν σε πλεούμενα σε κίνδυνο”, είπε ο Αλεσάντρο στο τηλεοπτικό κανάλι SkyTG24.
 
Στο μεταξύ η νέα επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τη Λαμπεντούζα για να εκτιμήσει επί τόπου το πρόβλημα της μετανάστευσης, αν και πρόσθεσε ότι “είναι ακόμα ένα σχέδιο, δεν έχει επιβεβαιωθεί”.
 
“Η Ευρώπη είναι πραγματικό σουρωτήρι”, είπε η Λε Πεν, η οποία έχει προτείνει να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 2.2 της συνθήκης Σένγκεν που προβλέπει “αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων” καθώς και τη σύναψη διμερών συμφωνιών με την Ισπανία και την Ιταλία για να αντιμετωπιστεί “ο κίνδυνος της μαζικής λαθρομετανάστευσης”.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε