Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ο γιος του Καντάφι ζητά δικηγόρο

Σύμφωνα με τον λιβυκό ποινικό κώδικα το κράτος πρέπει να επιτρέπει σε έναν κρατούμενο να έχει πρόσβαση σε δικηγόρο, αν το ζητήσει.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε σήμερα από τις αρχές της Λιβύης να διασφαλίσουν στον Σάιφ αλ Ισλάμ, γιο του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, “άμεση πρόσβαση” σε δικηγόρο, επισημαίνοντας πάντως ότι κρατείται “σε καλές συνθήκες”.

“Οι λιβυκές αρχές φαίνεται να κρατούν τον Σάιφ αλ Ισλάμ σε καλές συνθήκες, όμως πρέπει να του επιτρέψουν την άμεση πρόσβαση σε δικηγόρο”, αναφέρει η HRW σε ανακοίνωσή της.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι επισκέφθηκε τον Σάιφ αλ Ισλάμ στις 18 Δεκεμβρίου στο μέρος όπου κρατείται στην πόλη Ζεντέν, 180 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, έπειτα από άδεια που έλαβε από τον λίβυο γενικό εισαγγελέα Αμπντελαζίζ αλ Χάσαντι, που προΐσταται της έρευνας εναντίον του γιου του Καντάφι.

“Η βασική του ανησυχία είναι η έλλειψη επαφής με την οικογένειά του και με δικηγόρο”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Χάσαντι δήλωσε στην HRW ότι θα επιτραπεί στον Σάιφ αλ Ισλάμ να επικοινωνήσει με δικηγόρο μόλις μεταφερθεί στο ασφαλές κέντρο κράτησης το οποίο προετοιμάζει η λιβυκή κυβέρνηση για εκείνον στην Τρίπολη.

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ παραπονείται επίσης, σύμφωνα με την HRW, για την “απόλυτη απομόνωσή του” από τον έξω κόσμο. “Για λόγους ασφαλείας” δεν ήταν δυνατό να τον επισκεφθεί κανένα μέλος της οικογένειάς του ή φίλος του, όπως επεσήμανε ο Χάσαντι και το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Ζεντέν.

Επιπλέον, στον γιο του Μουάμαρ Καντάφι δεν επιτρέπεται να ενημερώνεται μέσω εφημερίδων, τηλεόρασης ή ραδιοφώνου. Η HRW ζήτησε από τις λιβυκές αρχές να βρουν τρόπο να του επιτρέψουν να έχει πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης χωρίς να διακινδυνεύει η ασφάλειά του.

Εναντίον του Σάιφ αλ Ισλάμ εκδόθηκε στις 27 Ιουνίου ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το οποία φέρεται να διέπραξε στη διάρκεια της καταστολής της εξέγερσης εναντίον του πατέρα του και της ένοπλης σύρραξης από τις 15 Φεβρουαρίου ως τις 23 Οκτωβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε