Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο κ. Wikileaks θα γίνει…ταινία!

REUTERS
REUTERS
“Σφάζονται” για το ποιος θα πάρει τα δικαιώματα. Ετοιμάζονται πέντε κινηματογραφικές παραγωγές με θέμα την ιστορία του Τζούλιαν Ασάνζ
Οι εφημερίδες του μισού κόσμου συναγωνίστηκαν ποια θα δημοσιεύσει τις αποκαλύψεις του. Τώρα τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ συναγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα στην ιστορία του. Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά πέντε ταινίες έχουν προγραμματιστεί για να φέρουν στο φως την ιστορία του ιστότοπου Wikileaks, που αποκάλυψε απόρρητα ντοκουμέντα των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και του ιδρυτή του, του αινιγματικού Τζούλιαν Ασάνζ.
 
«Έγκειται στην ιστορία να κρίνει αν η έλευση του Wikileaks άλλαξε πραγματικά τον τρόπο που γίνεται η δημοσιογραφία», έγραφε τον περασμένο Ιανουάριο σ’ ένα άρθρο του ο διευθυντής των «Νιου Γιορκ Τάιμς» Μπιλ Κέλερ. «Σε ό,τι με αφορά, η πολιτισμική επίδραση του Τζούλιαν Ασάνζ υπερτιμήθηκε», προσέθετε στο άρθρο αυτό που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της εφημερίδας. Εντούτοις ο Κέλερ και οι «Τάιμς» βάζουν τώρα στην τσέπη ένα σημαντικό ποσό από την πώληση των δικαιωμάτων τού εν λόγω άρθρου για την ιστορία του Wikileaks στο κινηματογραφικό στούντιο του Μαρκ Μπόαλ, του σκηνοθέτη της ταινίας «The Hurt Locker». Το στούντιο αυτό θα γυρίσει μία από τις πέντε ταινίες με θέμα το Wikileaks και τον Ασάνζ.
 
Καθώς ο Ασάνζ βρίσκεται από τον Ιανουάριο σε κράτηση κατ’ οίκον στη Βρετανία, οι παραγωγοί της Μέκκας του κινηματογράφου είναι υποχρεωμένοι να περιοριστούν στους δημοσιογράφους που έχουν γράψει άρθρα για το θέμα. Σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η DreamWorks έχει ουσιαστικά «αγοράσει» την αγγλική «Γκάρντιαν», μία από τις εφημερίδες που δημοσίευαν τις ιστορίες που διέρρεαν από τον ιστότοπο. Η αμερικανική κινηματογραφική εταιρεία αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου «Wikileaks: Μέσα στον πόλεμο του Τζούλιαν Ασάνζ εναντίον της μυστικότητας» που έγραψαν οι δημοσιογράφοι της «Γκάρντιαν» Ντέιβιντ Λι και Λιουκ Χάρντινγκ, ενώ συνήψε επίσης συμφωνίες και με τον διευθυντή της εφημερίδας Αλαν Ράσμπριτζερ και τον υποδιευθυντή της Ιαν Κατς. Απαντώντας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Ράσμπριτζερ ορκίστηκε πάντως ότι «όλα τα χρήματα της συμφωνίας θα πάνε στην “Γκάρντιαν”».
 
Λέγεται πως το Χόλιγουντ θέλει να φτιάξει μια ταινία στο στυλ τού «The Social Network», της περσινής ταινίας για το facebook.
 
Στην κούρσα για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα συμμετέχει και ο Ραφί Χατζαντουριάν, ο οποίος είχε περάσει ένα σημαντικό διάστημα δίπλα στον Ασάνζ για να παρουσιάσει το προφίλ του στο περιοδικό «Νιου Γιόρκερ». Τα δικαιώματα του μακροσκελούς αυτού προφίλ έχουν ήδη αγοράσει οι όμιλοι HBO και BBC, οι οποίοι γυρίζουν ένα ντοκιμαντέρ σκηνοθετημένο από τον βραβευμένο με Οσκαρ Τσαρλς Φέργκιουσον.
 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε