Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ο καπετάνιος Σκετίνο σε ηχογραφημένη συνομιλία του παραδέχεται ότι εγκατέλειψε το πλοίο

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, ενώ ο Σκετίνο βρισκόταν στην εισαγγελία του Γκροσσέτο για την πρώτη ανάκριση, μίλησε στο κινητό του με κάποιο φίλο του και οι δικαστικοί, κατέφεραν να τον ηχογραφήσουν.

“Ο Καπετάνιος του Costa Concordia, Φραντσέσκο Σκετίνο, σε τηλεφωνικό διάλογο με φίλο του, παραδέχεται ότι εγκατέλειψε το κρουαζιερόπλοιο πριν από τους επιβάτες”, αναφέρουν οι διαδικτυακές πύλες των μεγαλύτερων ιταλικών εφημερίδων.

Στον διάλογο (παρατίθεται μόνο γραπτή αναφορά, και όχι η ηχογράφηση) ο Ιταλός Καπετάνιος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “άκουσα τον μάνατζερ που έλεγε πέρνα από εκεί, πέρνα από εκεί. ‘Αλλοι δεν θα ήταν τόσο καλοσυνάτοι σαν και εμένα, διότι μου έχουν σπάσει τα…Πέρνα από εκεί, πέρνα από εκεί? Η ξέρα υπήρχε αλλά δεν αναφερόταν από τα μηχανήματα, και εγώ πέρασα”.

Σε άλλο σημείο του διαλόγου, ο Σκετίνο, παραδέχεται την μεγαλύτερη ευθύνη του, την εγκατάλειψη του πλοίου: “όταν κατάλαβα ότι το πλοίο έγερνε αποφάσισα να κατέβω…”

Βάσει του κειμένου που δημοσιεύει η “Κορριέρε”, πάντως, ο κυβερνήτης, δεν φαίνεται να ένιωθε, αρχικά τουλάχιστο, ιδιαίτερες τύψεις: “μπορεί να έκανα κάτι το παράτολμο, αλλά πάντα-προσθέτει-μέσα στα όρια των όσων έχω επίγνωση. Από την στιγμή της πρόσκρουσης, έδρασα με απόλυτο επαγγελματισμό και αυτό μπορεί να μου δώσει την ψευδαίσθηση ότι είμαι εντάξει με την συνείδησή μου”.

“Αυτό που με τιμά είναι ότι σώσαμε όλους εκτός από αυτούς (από τα θύματα, δηλαδή). Πήγα δεξιά αριστερά στην θάλασσα και μάζεψα τον κόσμο και τώρα η ψυχή μου είναι γαλήνια…”

Μιλώντας, τέλος, με τον φίλο του (η ταυτότητα του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε) ο Φραντσέσκο Σκετίνο του γνωστοποιεί την πρόθεσή του ότι “δεν θέλει να καθίσει πλέον πίσω από πηδάλιο, διότι, τα πράγματα, δεν τα βλέπει και τόσο καλά”.

Οι φράσεις αυτές του κυβερνήτη του Concordia αναμένεται τώρα να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο καθοριστικής σημασίας, στην δίκη για το ναυάγιο, από τους εισαγγελείς του Γκροσέτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Είδα κι εγώ το ναυάγιο» – Οι τουρίστες «βυθίζουν» το Τζίλιο

Η δεύτερη ξανθιά «μυστήριο» του Costa Concordia – Τι της έδωσε ο Σκετίνο πριν εγκαταλείψει το πλοίο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε