Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο καπνός «πνίγει» τη Μόσχα – Καθησυχάζουν για τον κίνδυνο πυρηνικού δυστυχήματος

Ο καπνός «πνίγει» τη Μόσχα – Καθησυχάζουν για τον κίνδυνο πυρηνικού δυστυχήματος

Σε ένα θαύμα ελπίζει η Ρωσία για να βγει από το έλεος των καταστροφικών πυρκαγιών. Ακόμα και μέσα στο μετρό οι καπνοί, απομακρύνονται ραδιενεργά υλικά από πυρηνικό κέντρο, «ξήλωσε» αξιωματικούς ο Μεντβέντεφ.

Την ώρα που η Μόσχα «πνίγεται» από τους καπνούς και η ατμόσφαιρα στη ρωσική πρωτεύουσα γίνεται ανυπόφορη για τους κατοίκους της, 500 χιλιόμετρα ανατολικά, οι φωτιές απειλούν το πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ. Υπό το φόβο να φτάσουν οι πύρινες φλόγες μέχρι εκεί, οι αρχές απομάκρυναν όλα τα ραδιενεργά και εκρηκτικά υλικά. Το δήλωσε ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας πυρηνικών Rosatom, Σεργκέι Κιριένκο, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τα μέτρα προστασίας των στρατηγικών εγκαταστάσεων της Ρωσίας.

Ο Κιριένκο, πάντως, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εφεξής κανένας κίνδυνος πρόκλησης πυρηνικού δυστυχήματος, ακόμη κι αν η πυρκαγιά φτάσει στις εγκαταστάσεις του κέντρου, το οποίο κατασκευάζει κυρίως πυρηνικά όπλα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. “Μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ακόμη και στην περίπτωση μιας ακραίας κατάστασης (…) δεν υπάρχει κίνδυνος για την πυρηνική ασφάλεια”.

Μεντβέντεφ μαινόμενος

Αρκετούς ανώτερους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού «ξήλωσε» ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθώς βάση του ναυτικού καταστράφηκε από τις πυρκαγιές. Ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού τη…γλίτωσε με επίπληξη. Από τι; καταστροφικές φωτιές που έχουν κατακάψει τη Ρωσία καταστράφηκαν 13 υπόστεγα αεροσκαφών που στέγαζαν αεροπορικό εξοπλισμό σε μία ναυτική βάση έξω από τη Μόσχα.

“Παρά το γεγονός ότι ζητήσαμε από το υπουργείο Άμυνας να μας βοηθήσει να σβήσουμε τις πυρκαγιές και να βοηθήσει τον πληθυσμό, στην πλειονότητα των περιπτώσεων το υπουργείο δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τον εαυτό του”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε ανώτερους αξιωματούχους στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τον διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού Βλαντίμιρ Βισότσκι πως δεν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του και διέταξε την απόλυση αρκετών ανώτερων αξιωματικών, ανάμεσά τους ο επικεφαλής της ναυτικής αεροπορίας και ο επικεφαλής της ναυτική βάσης.

Ο καπνός από τις φωτιές πνίγει τη Μόσχα

Η Μόσχα ξύπνησε σε αποπνικτική ατμόσφαιρα, με τον αέρα να είναι καυτός, την θερμοκρασία στους 25 βαθμούς και τους καπνούς από τις πυρκαγιές να φτάνουν ως και τις αποβάθρες του μετρό. (Vids)

Στις 06:30 το πρωί, ελάχιστα κτίρια διακρίνονταν και τα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας με αναμμένα τα φώτα. Αν και η ορατότητα έχει μειωθεί στα 300 μέτρα τα αεροδρόμια της πόλης λειτουργούν κανονικά, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία ελέγχου της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, τα επίπεδα ποιότητας του αέρα στη Μόσχα έφτασαν σήμερα στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ χρόνων. Νωρίς το πρωί έβρεξε για λίγο, γεγονός που όμως δεν αναπτέρωσε τις ελπίδες των κατοίκων της Μόσχας που πλήττονται εδώ και ένα μήνα από τον άνευ προηγουμένου καύσωνα.

Το καλοκαίρι του 2010 θα σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ ζέστης στη Μόσχα εδώ και 130 χρόνια που άρχισαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες, επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι. Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη θερμοκρασία στην ρωσική πρωτεύουσα: 38,2 βαθμοί Κελσίου, αλλά οι ειδικοί τονίζουν πως το ιστορικό αυτό ρεκόρ μπορεί να καταρριφθεί τις επόμενες ημέρες.

Δεκάδες χιλιάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και διασώστες συνεχίζουν να μάχονται κατά των πυρκαγιών που μέχρι σήμερα έχουν καταστρέψει χιλιάδες εκτάρια εκτάσεων δασικών και μη στη δυτική Ρωσία και έχουν προκαλέσει το θάνατο σαράντα ανθρώπων.

Στους 48 πλέον οι νεκροί

Ο απολογισμός από τις πυρκαγιές στη Ρωσία έφτασε τους 48 νεκρούς, ανακοίνωσε το υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών. Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν σαράντα νεκροί.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου διευκρινίζεται πως τα θύματα προέρχονται από περιοχές που κάηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά τα πτώματα εντοπίστηκαν όταν τα συνεργεία και οι πυροσβέστες άρχισαν να ερευνούν τα ερείπια.Τρία πτώματα βρέθηκαν στην περιοχή της Μόσχας και τα υπόλοιπα στις περιοχές Νίζνι Νόβκοροντ, Βαρονέζ, Ριαζάν και Ιβάνοβο.

Δεκάδες χιλιάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και διασώστες συνεχίζουν να μάχονται εναντίον των πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει μέχρι τώρα χιλιάδες εκτάρια δασικής και μη έκτασης στη δυτική Ρωσία, η οποία πλήττεται εδώ και ένα μήνα από έναν άνευ προηγουμένου καύσωνα.


Βοήθεια από την Ιταλία

Δυο αεροσκάφη Canadair για να βοηθήσουν στο έργο της πυρόσβεσης στέλνει στη Ρωσία η Ιταλία. Τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη θα αναχωρήσουν “τις προσεχείς ώρες” από τη Ρώμη και έπειτα από μια στάση για τεχνικούς λόγους στην Ουγγαρία θα φτάσουν στη Μόσχα την Πέμπτη.

Τα δύο Canadair έχουν δυνατότητα μεταφοράς 6.000 λίτρων νερού έκαστο και μπορούν να ξαναγεμίσουν σε μόνο 12 δευτερόλεπτα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, στην οποία επισημαίνεται ότι πέντε πληρώματα θα αναχωρήσουν επίσης από την Ιταλία για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία των αεροσκαφών αυτών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε