Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο καταυλισμός των 100 οικογενειών που έγινε σπίτι για 80.000 πρόσφυγες από τη Συρία

Ο καταυλισμός των 100 οικογενειών που έγινε σπίτι για 80.000 πρόσφυγες από τη Συρία

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα προειδοποιεί για επιδείνωση της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης σε περίπτωση που οι ηγέτες αποτύχουν να βοηθήσουν στη μετεγκατάσταση των 4,6 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία. Η χώρα του, όπως δηλώνει, βρίσκεται σε “σημείο βρασμού” λόγω του αριθμού προσφύγων.

Η Ιορδανία φιλοξενεί περισσότερους από 600.000 από τα 4,6 εκατομμύρια Σύρους που έχουν εγγραφεί ως πρόσφυγες από τότε που ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στη χώρα πριν από 5 χρόνια. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν 1 ακόμα εκατομμύριο πρόσφυγες που ζουν στη χώρα των 9,5 εκατομμυρίων χωρίς να είναι καταγεγραμμένοι. Φοβούνται ότι θα φτάσουν ακόμα περισσότεροι από τα 13,5 εκατομμύρια ευάλωτων και εκτοπισμένων πολιτών που παραμένουν στη Συρία.

Μιλώντας πριν από τη διάσκεψη για τη Συρία στο Λονδίνο, ο βασιλιάς Αμπντάλα υποστηρίζει πως το κύμα προσφύγων έχει καταστρέψει τα συστήματα παιδείας και υγείας στη χώρα του, καλώντας τους δυτικούς ηγέτες να αναγνωρίσουν την τεράστια πίεση που ασκεί στους πολίτες του ο εμφύλιος στη Συρία. Το Al Zaatari, ένας από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία κοντά στην πόλη Mafraq, φιλοξενεί περίπου 80.000 ανθρώπους.

Οι εικόνες που κατέγραψε ελικόπτερο πάνω από τον καταυλισμό δείχνουν τις σκηνές και τις προσωρινές κατοικίες να εκτείνονται για μίλια στην έρημο της Ιορδανίας. Το 1/4 του προϋπολογισμού δαπανάται, όπως υποστηρίζουν, για τη φροντίδα των προσφύγων. “Η ψυχή των Ιορδανών νομίζω πως έχει φτάσει σε σημείο βρασμού”, δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα στο BBC.

“Μας πονά ό,τι έχει να κάνει με το σύστημα παιδείας και υγείας. Νομίζω ότι αυτή η εβδομάδα είναι πολύ σημαντική για τους πολίτες μας να δουν ότι θα υπάρξει βοήθεια. Όχι μόνο για τους Σύρους αλλά και για το δικό τους μέλλον. Αντιλαμβάνονται πως αν δεν βοηθήσουν την Ιορδανία θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο για εκείνους να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση. Πάντα σταθήκαμε στο πλευρό της διεθνούς κοινότητας. Αυτή τη στιγμή ζητάμε τη βοήθειά σας. Δεν μπορείτε να μας πείτε όχι αυτή τη φορά”, υπογράμμισε.

Από τον καταυλισμό Al Zaatari δεν λείπει το επιχειρηματικό πνεύμα, καθώς 3.000 πρόσφυγες έχουν επιχειρήσεις. Κουρεία, κομμωτήρια, οπωροπωλεία, καφέ, υπηρεσίες delivery για πίτσα και μέχρι και μπουτίκ γάμου. Ένας μάλιστα δρόμος έχει ονομαστεί από τα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι. Καθημερινά, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, γίνεται διανομή περίπου 15,5 τόνων ψωμιού. Τρεις γεωτρήσεις παρέχουν 3,4 εκατομμύρια λίτρα νερό την ημέρα που διανέμεται μέσω ενός δικτύου 82 φορτηγών στην περιοχή που οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι μπορεί να αγγίξουν τους 50 βαθμούς κελσίου υπό σκιά.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα απέρριψε τους ισχυρισμούς της διεθνούς κοινότητας πως η χώρα του άφησε 16.000 Σύρους πρόσφυγες σε μια απομακρυσμένη ερημική περιοχή κοντά στα βόρεια σύνορά της. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν πως τα παιδιά και οι ευάλωτοι άνθρωποι είναι μεταξύ εκείνων που υποφέρουν από την επιδείνωση των συνθηκών στην περιοχή. Από την πλευρά του ο βασιλιάς της Ιορδανίας προειδοποίησε ότι υπάρχουν τζιχαντιστές ανάμεσά τους και πως οι αρχές αναπτύσσουν ένα ισχυρό σύστημα λεπτομερούς εξέτασης για να εξασφαλιστεί πως δεν έχουν τρυπώσει σε στρατόπεδα προσφύγων.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε