Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Ο κίνδυνος επιδημιών τρομοκρατεί το Πακιστάν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των επιδημιών βρίσκονται οι επιζώντες από τις φονικές πλημμύρες στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Τουλάχιστον 1.200 οι νεκροί, 2,5 εκατ. οι πληγέντες, 500.000 οι άστεγοι!

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις, παρασύροντας χιλιάδες σπίτια και καταστρέφοντας αγροτικές εκτάσεις σε μία από φτωχότερες περιοχές του Πακιστάν. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί, ενώ περίπου 100.000 νοικοκυριά χρήζουν βοήθειας.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 774 θάνατοι, αλλά ο συνολικός αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.200. Οι αγνοούμενοι ανέρχονται στους 129 ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

Οι αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο επέκτασης της χολέρας και της γαστρεντερίτιδας εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού, διευκρινίζοντας ότι λαμβάνονται μέτρα εκκένωσης περιοχών στην επαρχία Σουάτ, θέατρο πρόσφατης μεγάλης επίθεσης των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων κατά των ταλιμπάν.

“Εκτιμούμε ότι περί τα 100.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά, έχουν πληγεί από την χολέρα και ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος”, δήλωσε ο Σιέντ Ζαχίρ Αλί Σαχ, υπουργός Υγείας της επαρχίας Χιμπέρ Παχτούνχουα, του βορειοδυτικού Πακιστάν.

“Προτεραιότητά μας είναι η μεταφορά πληθυσμών προς πιο ασφαλείς περιοχές και στη συνέχεια η παροχή φροντίδας”. Ιατρικές μονάδες έχουν σταλεί με ελικόπτερο στις πληγείσες περιοχές.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων και την αποστολή ελικοπτέρων, πλοίων και προμηθειών στο Πακιστάν, ενώ βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων υποσχέθηκε και η Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αποδέσμευση 30 εκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια προς το Πακιστάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε