Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ο κόσμος δεν φεύγει ποτέ από την Ταχρίρ – Το αίμα ρέει στους δρόμους Αιγύπτου

Ο κόσμος δεν φεύγει ποτέ από την Ταχρίρ – Το αίμα ρέει στους δρόμους Αιγύπτου

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας. Η βαρβαρότητα ξεπερνά κι αυτή των ημερών του Μουμπάρακ.

Οι ταραχές που ξεκίνησαν το Σάββατο, συνεχίζονται στους δρόμους στο κέντρο του Καΐρου με συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες του στρατού και διαδηλωτές.

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, ένας 76χρονος στρατιωτικός που είχε υπηρετήσει ως υπουργός του Χόσνι Μουμπάρακ επί δύο δεκαετίες, μίλησε με πολιτικούς για τη νέα κρίση. Στη συνέχεια έκανε διάγγελμα προς το λαό.

Νωρίτερα σήμερα η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε για “βαρβαρότητα” που σε πολλές περιπτώσεις “ξεπέρασε και εκείνη επί των ημερών του Μουμπάρακ” τον στρατό.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές που παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου αποδοκίμασαν έντονα τον Ταντάουι. Το πλήθος άρχισε να φωνάζει “Φύγε” και “Ο λαός θέλει να ανατρέψει τον στρατάρχη”.

Άλλοι ακτιβιστές εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους μέσω του Διαδικτύου και πολλοί παρομοίασαν το διάγγελμα με τις εξαγγελίες που έκανε ο ανατραπείς πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

Το Χρηματιστήριο του Καΐρου ανέστειλε τη λειτουργία του για ώρες μετά την πτώση 4,48% που κατέγραψε ο βασικός του δείκτης.

Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους

Ο στρατός συμφώνησε να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές όπως είχαν προγραμματιστεί, με την ψηφοφορία να ξεκινά στις 28 Νοεμβρίου.

Λόγω των βίαιων ταραχών που συγκλονίζουν τις τελευταίες ημέρες το Κάιρο είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για το κατά πόσο θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκλογών. Ωστόσο, ο αρχηγός του υπερσυντηρητικού κόμματος Νουρ υποστήριξε: “Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στις ώρα τους, στις 28 Νοεμβρίου. Αυτό συμφωνήσαμε”.

Το στρατιωτικό συμβούλιο συμφώνησε επίσης να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και να επισπευσθεί η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών, υποχωρώντας στο αίτημα των διαδηλωτών για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους πολιτικούς, όπως είπε ο αρχηγός του κόμματος Ουάσατ, Άμπου Ελέλα Μάντι.

Σύμφωνα με τον Μάντι, που μίλησε στο τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν από τον Ιούνιο του 2012 ενώ το χρονοδιάγραμμα μέχρι τώρα προέβλεπε να προκηρυχθούν για τα τέλη του επόμενου έτους ή τις αρχές του 2013.

Όσον αφορά την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στη μετάβαση στην πολιτική εξουσία, αναμένεται να σχηματιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ισάμ Σάραφ που παραιτήθηκε την Δευτέρα. Αποστολή της κυβέρνησης αυτής θα είναι “η επίτευξη των στόχων της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου”, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία Μοχάμεντ Σελίμ αλ-Άουα, μετά τη συνεδρίαση των πολιτικών με τη στρατιωτική ηγεσία.

Στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να οριστεί νέος πρωθυπουργός ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική που ακολουθεί το Ανώτατο Συμβούλιο. Στη συνεδρίαση πάντως αναφέρθηκε και το όνομα του Αμπντελμονέιμ Αμπούλ Φότουχο, πρώην μέλους των Αδελφών Μουσουλμάνων και πιθανού υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές.

Άλλη πηγή είπε εξάλλου ότι θα αφεθούν ελεύθεροι και όλοι όσοι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες.

Έκκληση από τις ΗΠΑ να σταματήσουν οι βιαιοπραγίες

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε νωρίτερα να τερματιστεί η βία στην Αίγυπτο και να διεξαχθούν εκλογές. “Ανησυχούμε πολύ για τη βία. Είναι λυπηρό. Καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση”, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Διάγγελμα Ταντούι για τις εκλογές

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ταντάουι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από στελέχη κομμάτων, σύμφωνα με τις οποίες οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί. Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα.

Ο Ταντάουι τόνισε ότι ο στρατός θα εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία εφόσον ο λαός αποφασίσει κάτι τέτοιο με δημοψήφισμα. “Οι ένοπλες δυνάμεις, που εκπροσωπούνται από το Ανώτατο Συμβούλιο, δεν φιλοδοξούν να κυβερνήσουν και θέτουν το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα”, σημείωσε. Ο στρατός είναι “πανέτοιμος να μεταβιβάσει αμέσως την ευθύνη και να επιστρέψει στην αρχική αποστολή του που είναι η προστασία του έθνους, εφόσον το θελήσει το έθνος μέσω δημοψηφίσματος, εάν χρειαστεί”, πρόσθεσε.

Ο στρατάρχης είπε επίσης ότι το Ανώτατο Συμβούλιο έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης του Ισάμ Σάραφ και κατέληξε ότι σύντομα θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

Διαβάστε επίσης: Στα πρόθυρα του εμφυλίου η Αίγυπτος – Συγκλονιστικές εικόνες από την πλατεία Ταχρίρ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε