Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ο μακελάρης του Μάντσεστερ συνδέεται με τους τρομοκράτες σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Ο μακελάρης του Μάντσεστερ συνδέεται με τους τρομοκράτες σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Από την πρώτη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, οι βρετανικές αρχές πίστευαν ότι ο 22χρονος μακελάρης Σαλμάν Αμπέντι δεν έδρασε μόνος του. Μετά τις συλλήψεις του αδερφού του και του πατέρα του στη Λιβύη, τις αποκαλύψεις και τις ομολογίες, άλλο ένα εφιαλτικό σενάριο κάνει την εμφάνισή του.

Ο δράστης της σφαγής παιδιών στο Μάντσεστερ είχε σχέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο που έκανε τις επιθέσεις στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015 και στις Βρυξέλλες, τον Μάρτιο του 2016!

Μια από τις θεωρίες που έχουν οι αξιωματικοί των βρετανικών υπηρεσιών είναι πως ο 22χρονος δράστης του Μάντσεστερ μπορεί να ήταν μέλος ενός μεγαλύτερου τρομοκρατικού δικτύου, στο οποίο ανήκε και ο Μοχάμεντ Αμπρινί, ο “Άνθρωπος με το καπέλο” στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ όπου έγινε η τρομοκρατική επίθεση στον Μάρτιο του 2016. Μάλιστα, ο Αμπρινί είχε επισκεφτεί το Μάντσεστερ το 2015!

Η αστυνομία πιστεύει πως ο Αμπέντι ήταν απλά ο “μεταφορέας” της βόμβας. Η πληροφορία, που είχε δει το φως από τις πρώτες στιγμές μετά την επίθεση, πως ο 22χρονος είχε ταξιδέψει, την ημέρα του μακελειού, με τρένο στο Λονδίνο και επέστρεψε στο Μάντσεστερ προκάλεσε υποψίες.

Πιστεύεται πως ίσως ο δράστης να συναντήθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα με συνεργούς του, από τους οποίους προμηθεύτηκε τη βόμβα, την οποία πυροδότησε στο φουαγιέ του Μάντσεστερ Αρίνα λίγο αφού είχε τελειώσει η συναυλία της Αριάνα Γκράντε.

Η βόμβα, ένα μεταλλικό κουτί μέσα στο οποίο είχαν τοποθετηθεί βίδες και καρφιά, ήταν συνδεδεμένη με μια ισχυρή μπαταρία και με πυροκροτητή ένα κινητό τηλέφωνο, ώστε αν η πρώτη προσπάθεια αποτύγχανε, να πυροδοτηθεί από μακριά.

Την ίδια στιγμή, πέρα από τις έρευνες για τις σχέσεις του Αμπέντι με άλλα τρομοκρατικά δίκτυα, οι βρετανικές αρχές έχουν βγάλει στο μικροσκόπιο και το τελευταίο ταξίδι του 22χρονου στη Λιβύη, αναζητώντας τους πραγματικούς σκοπούς της επίσκεψης αυτής.

Ο πατέρας του, Ραμαντάν κι ο νεότερος αδερφός του, Χασέμ, 20 ετών ότι έχουν συλληφθεί από παραστρατιωτική οργάνωση στην Τρίπολη της Λιβύης, με την υποψία των δεσμών με το Ισλαμικό Κράτος. Ο νεαρός Χασέμ, μάλιστα, φέρεται να έχει ομολογήσει πως εκείνος και ο αδερφός του ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους ενώ ο πατέρας τους εμφανίζεται ως συμπαθών την Αλ Κάιντα.

Στο επίκεντρο των ερευνών της βρετανικής αστυνομίας βρίσκονται οι επαφές που είχε ο Αμπέντι στο Μάντσεστερ, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της κοινότητας από τη Λιβύη, που ζουν στην πόλη.

Πηγή: Daily Mail, ΑΠΕ – ΜΠΕ / The Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε