Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ο ντε Βιλπεν ετοιμάζεται να κοντράρει το Σαρκοζί

Ο ντε Βιλπεν ετοιμάζεται να κοντράρει το Σαρκοζί

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν έκανε την πρώτη ανοικτή συγκέντρωση του νέου κεντροδεξιού κόμματος που ίδρυσε με στόχο να καταφέρει πλήγμα στην υποψηφιότητα του προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, στις εκλογές του 2012.

Μία υποψηφιότητα του ντε Βιλπέν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές θα μπορούσε να διχάσει το συντηρητικό στρατόπεδο, φέρνοντας στο προσκήνιο τις διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους του κόμματος UMP, του Νικολά Σαρκοζί.

Ο ντε Βιλπέν, ένας αριστοκράτης πρώην διπλωμάτης, είναι από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Σαρκοζί στους κόλπους της συντηρητικής παράταξης. Η δημιουργία του κόμματος Republique Solidaire, που είχε ανακοινωθεί από τον Μάρτιο, συμπίπτει με μία περίοδο που ο Σαρκοζί βλέπει να μειώνονται συνεχώς τα ποσοστά της δημοτικότητάς του.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματός του, ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν επέκρινε την “διευρυνόμενη διαφορά μεταξύ των λόγων και των πράξεων, μεταξύ του τι ζουν στην πραγματικότητα οι Γάλλοι πολίτες και του τι πιστεύουν οι ηγέτες τους”. Ο ντε Βιλπέν προσπαθεί να παρουσιάσει την εικόνα μίας πιο κοινωνικά υπεύθυνης συντηρητικής παράταξης, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να αυξηθούν τα εισοδήματα και να επιβληθούν φόροι στις επιχειρήσεις.

“Αν δεν προσέξουμε, η ανυπονομησία θα γίνει οργή και η οργή θα εξελιχθεί σε βία”, προειδοποίησε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, μιλώντας σε περίπου 6.000 υποστηρικτές του, προσθέτοντας ότι επισκεπτόμενος τη χώρα συνάντησε ανθρώπους “κουρασμένους και θυμωμένους”.

Η είσοδος του Ντομινίκ ντε Βιλπέν στην κούρσα για την προεδρία θεωρείται άλλη μία ένδειξη ότι ο Σαρκοζί, του οποίου η επανεκλογή εθεωρείτο σχεδόν βέβαιη, τελικώς δεν θα έχει καθόλου εύκολο προεκλογικό αγώνα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε