Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο νυσταγμένος οδηγός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τον μεθυσμένο

Ο νυσταγμένος οδηγός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τον μεθυσμένο

Σύμφωνα με γαλλική μελέτη οι οδηγοί είτε μεθυσμένοι είτε νυσταγμένοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να προκαλέσουν τροχαίο σε σχέση με εκείνους που οδηγούσαν ξεκούραστοι και δεν είχαν πιει αλκοόλ.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές με επικεφαλής τον Νίκολας Μουρ του Centre Hospitalo-Universitaire στο Μπορντό ανέλυσαν τις πληροφορίες από τις απαντήσεις 679 οδηγών που εισήχθησαν σε νοσοκομείο της νοτιοδυτικής Γαλλίας και παρέμειναν εκεί για πάνω από μια ημέρα εξαιτίας κάποιου σοβαρού ατυχήματος μεταξύ του 2007 και του 2009.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες από τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι οδηγοί και τις εκθέσεις της αστυνομίας για να διακριβώσουν τι ενδεχομένως να συνέβαλε στο τροχαίο.

Οι οδηγοί ανέφεραν τι φάρμακα λάμβαναν, τι χρήση αλκοόλ έκαναν και πόσο νύσταζαν πριν από το δυστύχημα, ενώ οι φάκελοι ασθενών παρείχαν πληροφορίες για τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα τους.

Η πλειονότητα των τραυματισμένων οδηγών ήταν άνδρες κάτω των 55 ετών. Περισσότεροι από τους μισούς οδηγούσαν μοτοσυκλέτα, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αυτοκίνητο και το 10% ποδήλατο.

Η αστυνομία διαπίστωσε ότι 355 από τους οδηγούς ευθύνονταν για το ατύχημα. Με βάση αυτό, ο Μουρ και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παράγοντες που συνδέονται με την πρόκληση τροχαίου είναι το αν κάποιος είναι μεταξύ 18 και 29 ετών, οδηγεί αυτοκίνητο, πίνει αλκοόλ ή νυστάζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μην οδηγείτε όταν πηγαίνετε στην εφορία για να πληρώσετε

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε