Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο οικονομικός ”πόλεμος” Η.Π.Α – Κίνας επισκιάζει τη Σύνοδο Κορυφής του G20

Με ανταλλαγή φαρμακερών δηλώσεων και επιστολών μεταξύ Ομπάμα και του Κινέζου προέδρου Χου Τζιντάο ξεκινάει στη Ν.Κορέα η σύνοδος κορυφής των 20 πιο αναπτυγμένων κρατών παγκοσμίως.
 

Υιοθετώντας τη λογική ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση,ο αμερικανός πρόεδρος,γνωρίζοντας πως θα πρέπει να απολογηθεί στους υπόλοιπους ηγέτες για τη νέα γιγαντιαία ”ένεση” ρευστότητας
στην αμερικανική οικονομία,το έριξε στις επιστολές.
 
Έγραψε λοιπόν ο Ομπάμα στους υπόλοιπους ηγέτες ότι μια ισχυρή οικονομία είναι η σημαντικότερη συμβολή που μπορούν να έχουν οι ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία, ενώ κάλεσε τους ομολόγους του να αφήσουν πίσω τις διαφορές τους και να συνεργαστούν για την στήριξη της ανάκαμψης.
 
Και έτσι νομίζει πως θα βγει από τη δύσκολη θέση να εξηγήσει πως,τυπώνοντας ουσιαστικά φρέσκο χρήμα,για 600 δις δολλάρια μιλάμε,εννοεί την συναλλαγματική ισορροπία,ενώ επαναφέρει, γιατί τον συμφέρει,το θέμα των πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων στη Κίνα.
 
Από την άλλη ο Χου Τζινταό,”φουσκωμένος” ως κινέζικο κοκκόρι από τα νούμερα της οικονομίας του,όχι μόνο δεν συζητάει για ανατίμηση του γουάν,αλλά αντιθέτως κάνει κόντρα επίθεση.
 
“Κοιτάχτε τα ”χάλια” σας και αφήστε την κριτική στην Κίνα”,είναι η μετριοπαθέστερη απόδοση της χθεσινής συνέντευξης του στο πρακτορείο Νέα Κίνα.
 
Πως αλλιώς όμως να ξεφύγει και αυτός από αμείλικτες ερωτήσεις του στυλ,μήπως διατηρείτε το γουάν φτηνό για να διατηρείτε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα,την ώρα που το εμπορικό σας πλεόνασμα μόνο τον Οκτώβριο εκτινάχθηκε στα 27,1 δισ. δολάρια από 16,9 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα και οι εξαγωγές σας αυξήθηκαν κατά 22,9% σε ετήσια βάση;
 
Κάπου ανάμεσα σε αυτή τη γιγαντομαχία ο πρόεδρος ης Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ,προσπαθεί να επαναφέρει την κουβέντα στο ”ζουμί”,δηλαδή στη ρύθμιση των συναλλαγματικών ισοτιμιών όπου κατά τη γνώμη του ρόλο θα πρέπει να έχει και ο χρυσός αφού ήδη οι αγορές τον χρησιμοποιούν ως εναλλακτικό νομισματικό αγαθό.
 
Για να εντυπωσιάσει λοιπόν και αυτός και για να μπει στο ”κάδρο” της δημοσιότητας πέταξε για τον χρυσό την ατάκα : «Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τον αγνοούμε»!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε