Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ο πόλεμος των… εμφυτευμάτων – Είχαν προειδοποιήσει τους Γάλλους οι Αμερικάνοι;

Νέες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο με τα εμφυτεύματα στήθους που είχε κατασκευάσει η γαλλική εταιρία Poly Implant Prothese (PIP).

Λίγες μέρες αφού ξέσπασε το σκάνδαλο, που αφορά 300.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, οι αμερικανικές αρχές υγείας λένε ότι είχαν προειδοποιήσει την κατασκευάστρια εταιρία εδώ και τουλάχιστον 11 χρόνια!

Η Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έστειλε έναν εμπειρογνώμονά της να επιθεωρήσει ένα εργοστάσιο της εταιρίας (PIP), στην περιοχή Σεν Σιρ Μερ στη νοτιοανατολική Γαλλία, τον Μάιο του 2000.

Λίγο αργότερα, η FDA απέστειλε στον ιδρυτή της εταιρίας Ζαν-Κλοντ Μας προειδοποιητική επιστολή στην οποία ανέφερε ότι τα εμφυτεύματα ήταν “νοθευμένα”, επικαλούμενη τουλάχιστον 11 παραβιάσεις των κανόνων κατασκευής.

Τα προβλήματα αφορούσαν τα αλατούχα εμφυτεύματα της PIP, έναν διαφορετικό τύπο από τα εμφυτεύματα σιλικόνης τα οποία οι γαλλικές αρχές απέσυραν από την αγορά το 2010 επειδή χρησιμοποιούσαν βιομηχανική σιλικόνη αντί για ιατρική με αποτέλεσμα η γαλλική εταιρία να χρεοκοπήσει.

Το εργοστάσιο που επιθεώρησε η FDA χρησιμοποιείτο για την κατασκευή των εμφυτευμάτων σιλικόνης της PIP.

Το ερώτημα είναι γιατί η προειδοποίηση της FDA δεν οδήγησε σε αυστηρότερο έλεγχο στις δραστηριότητες της PIP από τις αρμόδιες αρχές της Γαλλίας και άλλων χωρών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον κάποιου προσώπου που εμπλέκεται στην υπόθεση. Σύμφωνα με πηγές, δικαστήριο της Μασσαλίας θα απαγγείλει σύντομα κατηγορίες για απάτη εις βάρος τεσσάρων με έξι πρώην υπαλλήλων της PIP.

Εξάλλου, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για ακούσια ανθρωποκτονία από τις γαλλικές αρχές μετά τον θάνατο από καρκίνο, τον περασμένο χρόνο, μιας γυναίκας, η οποία είχε εμφυτεύματα στήθους της συγκεκριμένης εταιρίας. Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο από το προϊόν.

Η προειδοποίηση της FDA για τα αλατούχα εμφυτεύματα της PIP πριν από περισσότερα από 11 χρόνια θέτει ζήτημα ασφαλείας για περισσότερες από 300.000 γυναίκες παγκοσμίως που έχουν εμφυτεύματα σιλικόνης της εταιρίας.

Η γαλλική κυβέρνηση πρότεινε την περασμένη εβδομάδα οι γυναίκες στη Γαλλία που έχουν εμφυτεύματα σιλικόνης της συγκεκριμένης εταιρίας να υποβληθούν σε αφαίρεσή τους από τους χειρουργούς τους καθώς τα εμφυτεύματα αυτά αποδείχτηκε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υποστούν ρήξη. Σε άλλες χώρες, όπως στη Βρετανία και τη Βραζιλία, οι αρχές έκαναν έκκληση στις γυναίκες που έχουν αυτά τα εμφυτεύματα να επισκεφθούν τον γιατρό τους για έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Ένταλμα της Interpol για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας με τα εμφυτεύματα

“Βγάλτε τα εμφυτεύματα από το στήθος σας”

Τι πρέπει να προσέξετε με τα εμφυτεύματα σιλικόνης

ΕΟΦ για εμφυτεύματα σιλικόνης: Καλύτερα να εξεταστείτε από γιατρό

Πανικός στη Γαλλία με μη εγκεκριμένα εμφυτεύματα στήθους – 1 θάνατος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε