Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο πολιτικός θάνατος του Μάριο Μόντι

Ο πολιτικός θάνατος του Μάριο Μόντι

”Η φήμη που απολαμβάνει για την σωφροσύνη του ο Μόντι είναι εξαιρετικά παραφουσκωμένη.Του άξιζε η μοίρα του, γιατί ήταν στην ουσία ο αποικιακός διοικητής που είχε επιβάλλει η Γερμανία” σχολιάζει στους Financial Times για τις Ιταλικές εκλογές ο οικονομολόγος Π.Κρούγκμαν.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Ο Mario Monti, ο Paul Krugman και η λιτότητα

”O Paul Krugman έσπευσε να σχολιάσει τον πολιτικό θάνατο του Mario Monti – που ήρθε τέταρτος στις ιταλικές εκλογές. Σύμφωνα με τον κ. Krugman, η φήμη που απολαμβάνει για την σωφροσύνη του ο κ. Monti, είναι εξαιρετικά παραφουσκωμένη. Αντιθέτως, λίγο – πολύ του άξιζε η μοίρα του, γιατί ήταν «στην ουσία ο αποικιακός διοικητής που είχε επιβάλλει η Γερμανία».

Ακόμη χειρότερο, κατά τον κ. Krugman, είναι ότι οι στρατηγικές του κ. Monti δεν απέδωσαν καν. Όπως και στην υπόλοιπη Νότιο Ευρώπη, η οικονομία έχει συρρικνωθεί και τα χρέη έχουν αυξηθεί ως ποσοστά του ΑΕΠ. Μόνο «μία καλή είδηση» προέκυψε από την διοίκηση του κ. Monti: Ότι ηρέμησαν οι αγορές ομολόγων. Ωστόσο ο κ. Monti δεν λαμβάνει τα εύσημα ούτε καν για αυτό, γιατί οφειλόταν «κυρίως στην δηλωμένη πρόθεση της ΕΚΤ να παρέμβει και να αγοράσει κρατικά ομόλογα, όποτε χρειαστεί.»

Όπως πάντα, ο κ. Krugman, προβάλλει με μεγάλο πάθος τις απόψεις του. Εν προκειμένω πάντως χάνει ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο στην συζήτηση και ως εκ τούτου αδίκως δυσφημεί τον ρόλο του κ. Monti στην σταθεροποίηση της ιταλικής οικονομίας. Να θυμόμαστε ότι, όταν ανέλαβε την ηγεσία ο κ. Monti, τα σταθερά αυξανόμενα επιτόκια που υποχρεωνόταν να πληρώνει η Ιταλία για να χρηματοδοτήσει το χρέος της, αποστράγγιζαν όλο μεγαλύτερο κομμάτι του ιταλικού προϋπολογισμού. Υπήρχε ρεαλιστική προοπτική να μην μπορέσει απλά η Ιταλία να χρηματοδοτηθεί μέσα από τις αγορές ομολόγων –και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει την τελική κρίση στο ευρώ.

Οπότε ο καθησυχασμός των αγορών ομολόγων δεν ήταν απλώς «μια καλή είδηση» -ήταν απολύτως κρίσιμης σημασίας. Ακόμη κι αν κάποιος αποδεχτεί τον ισχυρισμό του κ. Krugman ότι όλα τα καλά οφείλονταν στις κινήσεις του Mario Draghi της ΕΚΤ, θα πρέπει να αναρωτηθεί γιατί μπόρεσε να δράσει ο κ. Draghi; Η απάντηση είναι ο Mario Monti.

Αν ήταν ο κ. Berlusconi – ή και κάποια γενναιόδωρη αριστερή κυβέρνηση– στην εξουσία της Ρώμης, θα υπήρχαν ελάχιστες προοπτικές να μπορέσει να πείσει ο κ. Draghi την ΕΚΤ να υποσχεθεί να αγοράσει ιταλικά ομόλογα, όποτε χρειαστεί. Ακόμη κι αν η ΕΚΤ ήθελε να το κάνει, η πολιτική κατακραυγή στην Γερμανία πιθανότατα θα έσβηνε κάθε τέτοια ιδέα. Επειδή ο κ. Monti ενέπνευσε εμπιστοσύνη στο Βερολίνο και μόνο (ή όπως το θέτει προσβλητικά ο κ. Krugman ήταν ο «εντεταλμένος» της Γερμανίας), μπόρεσε η ΕΚΤ να δράσει.

Αρα είναι πιθανό ο κ. Mario Monti να εκτέλεσε το πιο σημαντικό κομμάτι της αποστολής του. Η ΕΚΤ σεβάστηκε την υπόσχεσή της –και δύσκολα θα την πάρει πίσω, εκτός κι αν η νέα ιταλική κυβέρνηση αρχίσει να συμπεριφέρεται με τρομερή ανευθυνότητα. Πάντως, αν και βολεύει τις θέσεις αντι-λιτότητας του κ. Krugman να δυσφημεί τον Mario Monti, στην πραγματικότητα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επαναφορά της Ιταλίας, και του ευρώ, από το χείλος του γκρεμού”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε