Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο πρωθυπουργός με το κόκκινο παπιγιόν!

REUTERS
Μια κυβέρνηση που “άργησε” 541 ημέρες και ένας πρωθυπουργός που δεν αποχωρίζεται το κόκκινο παπιγιόν του!

Ορκίζεται σήμερα, έπειτα από διεργασίες που κράτησαν 541 ημέρες, η νέα κυβέρνηση του Βελγίου με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Ελιο ντε Ρούπο. Χθες, οι πολιτικές δυνάμεις του Βελγίου κατέληξαν σε συμφωνία για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ξεπερνώντας και το τελευταίο εμπόδιο που απέμενε για να τερματιστεί η πολιτική κρίση στη χώρα.
Η συμφωνία των έξι κομμάτων για την διανομή των υπουργικών χαρτοφυλακίων ήρθε έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις και αναμενόταν να επισημοποιηθεί αργά χθες. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί σήμερα ενώπιον του βασιλιά Αλβέρτου Β’.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό τον Ντι Ρουπό, θα έχει 13 υπουργούς και έξι υφυπουργούς. Θα είναι μικρότερη από τη σημερινή υπηρεσιακή κυβέρνηση (15 υπουργοί, επτά υφυπουργοί) και θα υπάρξουν ορισμένες αλλαγές, με τον υπουργό Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ, Φλαμανδός χριστιανοδημοκράτης Στέφεν Βανάκερε.

Η διένεξη ανάμεσα στους Φλαμανδούς και τους Βαλόνους πολιτικούς δεν επέτρεψε να σχηματιστεί κυβέρνηση επί 535 ημέρες, διάστημα που είναι το μεγαλύτερο που παρέμεινε με υπηρεσιακή κυβέρνηση σε καιρό ειρήνης οποιαδήποτε χώρα παγκοσμίως στην ιστορία.

Οι βέλγοι διακωμωδούν την εμφάνιση του Ρούπο.

 
 
Ο Έλιο ντε Ρούπο είναι ένας γαλλόφωνος σοσιαλιστής ιδιαίτερα αγαπητός στους Βέλγους. Μάλιστα έγινε γνωστός για το κόκκινο παπιγιόν που φοράει σχεδόν σε όλες του τις εμφανίσεις. Οι Βέλγοι μάλιστα δεν διστάζουν αρκετές φορές να το διακωμωδήσουν φορώντας και αυτοί…κόκκινο παπιγιόν και γυαλιά.

 
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε