Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ο πυρηνικός εφιάλτης δεν έχει τέλος – Διώχνουν πάλι χιλιάδες κατοίκους από τη Φουκουσίμα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο εφιάλτης δεν τελειώνει για την Ιαπωνία. Ακόμη 70.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και η TEPCo συνεχίζει τα δικά της… παιχνίδια, με αποκαλύψεις που δημιουργούν ερωτήματα!

Το γαλλικό Ινστιτούτο Ραδιενεργούς Προστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας κάλεσε τις ιαπωνικές αρχές να απομακρύνουν άμεσα, κάνοντας μάλιστα λόγο για πιεστική ανάγκη, ακόμη 70.000 κατοίκους από τις ζώνες οι οποίες επλήγησαν από το ραδιενεργό νέφος που εκλύθηκε μετά την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα υπάρχει πιεστική ανάγκη να απομακρυνθούν από την περιοχή, εκτιμά (IRSN).

«Περίπου «70.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 9.500 παιδιά ηλικίας 0 έως 14 ετών» ζουν στις «πλέον βεβαρημένες περιοχές έξω από την αρχική ζώνη εκκένωσης των 20 χλμ. γύρω από τον σταθμό της Φουκουσίμα», τονίζεται στην έκθεση για την επίπτωση των προσλαμβανομένων δόσεων ραδιενέργειας, την οποία δημοσίευσε το IRSN.

Εάν δεν απομακρυνθούν, οι κάτοικοι διατρέχουν τον κίνδυνο να εκτεθούν σε ακτινοβολία μεγαλύτερη από 10 μιλισίβερτ μέσα σε ένα έτος μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα, τονίζει το IRSN, το οποίο στις μετρήσεις του δεν υπολογίζει την εσωτερική ακτινοβολία που θα προσληφθεί από την πιθανή κατανάλωση τροφίμων εκτεθειμένων στη ραδιενέργεια.

Την ίδια ώρα, η εταιρία TEPCo αποκάλυψε –δυο και πλέον μήνες μετά το δυστύχημα- πως σε τρεις από τους έξι πυρηνικού αντιδραστήρες του εργοστασίου είχε σημειωθεί τήξη του πυρήνα τους μέσα σε λίγες ημέρες.

Η στιγμή της αποκάλυψης προκαλεί ερωτηματικά γιατί δεν ομολογήθηκε η έκταση της καταστροφής νωρίτερα, παρά μόνον αφότου ξεκίνησε η ειδική ομάδα του ΟΗΕ να διερευνά τις αιτίες για τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνόμπιλ, πριν 25 χρόνια.

Οι ειδικοί πασχίζουν ακόμη να κατανοήσουν πως ξέφυγαν από κάθε έλεγχο τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στον σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα στις ακτές του Ειρηνικού, σε απόσταση 240 χλμ. από το Τόκιο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας υποσχέθηκε στους εμπειρογνώμονες της IAEA να τους δώσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα.

«Θα θέσουμε στη διάθεση σας όλες τις πληροφορίες που έχουμε», δήλωσε ο Μπάνρι Καιέντα, στην 18μελή αντιπροσωπεία που πραγματοποιεί αποστολή στην Ιαπωνία έως τις 2 Ιουνίου.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Μάικ Γουέιτμαν, αρχιεπιθεωρητή των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Βρετανία, απαρτίζεται από ειδικούς από 12 χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Νότιας Κορέας.

Οι επιθεωρητές σχεδιάζουν να επιθεωρήσουν την Παρασκευή τη μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι, ενώ θα πρέπει επίσης να μεταβούν σε μια άλλη πυρηνική μονάδα σε κοντινή απόσταση και να έχουν συνομιλίες με εκπροσώπους διαφόρων κυβερνητικών οργάνων, καθώς και με αξιωματούχους της TEPCo.

Η ομάδα θα παρουσιhttp://zrigin.newsit.gr/admin/main.phpάσει τα πορίσματά της την 1η Ιουνίου στην ιαπωνική κυβέρνηση και θα παραδώσει την έκθεσή της σε μια διάσκεψη της ΙΑΕΑ σε υπουργικό επίπεδο στη Βιέννη στα τέλη του ίδιου μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουλάχιστον 184 δισ θα στοιχίσει η ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας

Η στιγμή που το τσουνάμι χτυπάει το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα! Οι πρώτες φωτο

Σκοτώνουν τα ζώα γύρω από τη Φουκουσίμα

Ανοίγουν οι πόρτες του αντιδραστήρα 1 στη Φουκουσίμα

H TEPCo «ξαναχτυπά»: 100 έως 1.000 φορές πάνω η ραδιενέργεια στο βυθό του Ειρηνικού

Νέος εφιάλτης στην Ιαπωνία – Κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας και σ’ άλλο εργοστάσιο!

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε