Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 7 Αθήνα Αναλυτικά

Ο σεισμός στην Ιταλία προκαλεί χάος στον τομέα της παρμεζάνας

Ο σεισμός στην Ιταλία προκαλεί χάος στον τομέα της παρμεζάνας
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 21.05.2012 | 22:50

Οι παραγωγοί ενός από τα πλέον διάσημα ιταλικά προϊόντα, του τυριού ‘παρμιτζάνο’ (παρμεζάνα κατά το κοινότερον), της Φεράρας και της Μόδενας δίνουν μάχη με τον χρόνο για να διασώσουν χιλιάδες κιλά τυριού, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στον τομέα.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία αγροτών Coldiretti, περίπου 400.000 κεφάλια ‘παρμιτζάνο’ και ‘γκράνα παντάνο’ (παρόμοιας ποικιλίας) έχουν καταστραφεί, ή έχουν υποστεί βλάβες από τον χθεσινό σεισμό στη βορειοανατολική Ιταλία. Το κόστος των ζημιών ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

«Είναι μία μάχη με τον χρόνο», δηλώνει ο Οριάνο Καρέτι, επιθεωρώντας το εργοστάσιό του στο Σαν Τζοβάνι στο Περζιτσέτο. «Θα πρέπει τώρα να προσπαθήσω να διαλέξω ανάμεσα στα άθικτα κεφάλια κι όσα έχουν πάθει ζημιές», εξηγεί ο ίδιος ανοίγοντας τον δρόμο ανάμεσα στα ράφια που εκτείνονται σε μία απόσταση όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Κάτω από τα πόδια του ακούγεται ο θόρυβος από μεγάλα κομμάτια τυριού να σπάζουν κάτω από το βάρος του. Η επιχείρηση του Καρέτι είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες τυροκομικές μονάδες που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τον σεισμό, που έπληξε την περιοχή της Φεράρας και της Μόδενας, παραδοσιακού λίκνου της συγκεκριμένης ποικιλίας.

Τα κεφάλια που υπέστησαν τη σοβαρότερη ζημιά ήταν εκείνα όπου το τυρί μόλις είχε συμπληρώσει έξι μήνες ωρίμανσης. Οι παραγωγοί τονίζουν πως αυτά θα εξετασθούν από επιθεωρητές του υγειονομικού σώματος προτού διατεθούν προς πώληση υπό τη μορφή του έτοιμου τριμμένου τυριού.

Τα αυστηρά κριτήρια παραγωγής του Parmiggiano-Reggiano (της ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της διάσημης ποικιλίας) επιτάσσουν αποθήκευση των τυριών τουλάχιστον για 12 μήνες πριν τη διάθεσή τους στην αγορά.

Η Εμίλια Ρομάνια δεν είναι μόνον γνωστή για την παρμεζάνα της, αλλά επίσης και για το προσούτο της Πάρμας, το βαλσαμικό ξύδι της Μόδενας και την σάλτσα μπολονέζε, προϊόντα που εξάγονται στις τέσσερις γωνιές του κόσμου.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Σεισμός LIVE - Τι καταγράφουν ΤΩΡΑ οι σεισμογράφοι [pics] Σεισμός LIVE - Τι καταγράφουν ΤΩΡΑ οι σεισμογράφοι [pics]
  2. Νέος ισχυρός σεισμός στα Νησιά Σολομώντα Νέος ισχυρός σεισμός στα Νησιά Σολομώντα
  3. Σεισμός: Τι πρέπει να προσέξετε - Τι λένε οι ειδικοί Σεισμός: Τι πρέπει να προσέξετε - Τι λένε οι ειδικοί
  4. Σεισμός κοντά στα Ιωάννινα Σεισμός κοντά στα Ιωάννινα
  5. Σεισμός: Τι καταγράφουν ΤΩΡΑ οι σεισμογράφοι [pics] Σεισμός: Τι καταγράφουν ΤΩΡΑ οι σεισμογράφοι [pics]
  6. Σεισμός στην Καλιφόρνια Σεισμός στην Καλιφόρνια
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook