Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ο σεισμός “ταρακούνησε” και την ιταλική οικονομία – Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι ζημιές

Ο σεισμός “ταρακούνησε” και την ιταλική οικονομία – Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι ζημιές

Όσον αφορά, τέλος, την πολιτιστική κληρονομιά, οι ζημιές, είναι πραγματικά ανυπολόγιστες.

Ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ το οικονομικό κόστος του σεισμού στην περιοχή Εμίλια Ρομάνια, μόνο για τον βιομηχανικό και αγροτικό τομέα, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς. Εκατοντάδες είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες κινδυνεύουν να μην ξανανοίξουν ποτέ, ενώ πάνω από 15.000 είναι οι εργάτες που θα τεθούν άμεσα, κατά πάσα πιθανότητα, σε ταμείο ανεργίας.

Η περιοχή παράγει, μεταξύ των άλλων, εξαρτήματα για νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές και το γνωστό τυρί παρμεζάνα, το ξύδι «μπαλσάμικο» και συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, με 16 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Εκτιμάται ότι οι δυο μεγάλες χθεσινές δονήσεις, προκάλεσαν τριπλάσιες ζημιές, από το χτύπημα του Εγκέλαδου στις 20 Μαΐου.

Τα κεφάλια παρμεζάνας που έσπασαν ή κινδυνεύουν να υποστούν αλλοιώσεις, ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ενώ 500 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό κόστος για τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, τονίζει ο συνεταιρισμός παραγωγών «Κολντιρέττι». Όσον αφορά την παραγωγή ιατρικού και νοσοκομειακού υλικού, οι επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να διακόψουν μερικά ή ολικά τη λειτουργία τους, είναι 110, με τζίρο που αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται για το 70% της συνολικής ιταλικής παραγωγής στον συγκεκριμένο τομέα. Και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, από την Ducati μέχρι τη Μaserati, διέκοψαν, για προληπτικούς λόγους, την παραγωγή τους.

Οι επισκέψεις των ειδικών σε εκκλησίες, κάστρα και μέγαρα των ιστορικών κέντρων διακόπηκαν, διότι υπάρχει φόβος νέων σεισμικών δονήσεων. Ο χθεσινός σεισμός προκάλεσε μεγάλες ρωγμές και στον ιστορικό ναό του Αγίου Αντωνίου στην Πάδοβα, παρότι η πόλη βρίσκεται στην περιφέρεια Βένετο, βορειότερα της Εμίλια Ρομάνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δε σταματά να σείεται η γη στην Ιταλία – «Οι μετασεισμοί θα διαρκέσουν χρόνια»

Συγκλονιστική στιγμή: σπίτι καταρρέει από το σεισμό των 5,8R στην Ιταλία

Τεράστιες ζημιές άνω των 15 εκατ. ευρώ στο βαλσάμικο ξύδι από τον σεισμό στην Ιταλία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε