Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο στρατιωτικός και η… “Γιαπωνέζα” που πάνε για πρόεδροι!

Ο νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών Ολάντα Ουμάλα. ΦΩΤΟ REUTERS
Τι κοινό έχει ένας πρώην στρατιωτικός και μια “γιαπωνέζα”, όπως την αποκαλούν οι υποστηρικτές της; Θα αναμετρηθούν ξανά τον Ιούνιο για την προεδρία του Περού!
O εθνικιστής πρώην στρατιωτικός Ολάντα Ουμάλα είναι όπως αναμενόταν ο νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στο Περού -σύμφωνα με τα exit poll- με ποσοστό που κινείται γύρω στο 31%. Στη δεύτερη θέση η νεαρή Κέικο Φουτζιμόρι, κόρη του άλλοτε προέδρου και νυν ισοβίτη Αλμπέρτο Φουτζιμόρι με ποσοστό 21%. Στην τρίτη θέση ο επιχειρηματίας Πέδρο Πάμπλο Κουσίνσκι με 19%, ενώ ο τέως πρόεδρος Αλεχάνδρο Τολέδο έμεινε τέταρτος με 16%. Οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, τον προσεχή Ιούνιο.

Η νεαρή Κέικο Φουτζιμόρη πανηγυρίζει την είσοδο της στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών. ΦΩΤΟ REUTERS

 
Ο Ουμάλα αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση για τα πολιτικά πράγματα του Περού. Ινδιάνος στην καταγωγή και πρώην στρατιωτικός, ηττήθηκε το 2006 στον δεύτερο γύρο από τον νυν πρόεδρο Αλαν Γκαρσία (δεν διεκδίκησε την επανεκλογή, λόγω συνταγματικού κωλύματος). Τότε, του είχε στοιχίσει η υπερβολική ταύτιση με τον Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας και τον Έβο Μοράλες της Βολιβίας. Τα τελευταία χρόνια όμως, άλλαξε σημαντικά τη ρητορική του, αποφεύγοντας τις αναφορές, κυρίως στον πρόεδρο της Βενεζουέλας. Εμμένει όμως στις ριζοσπαστικές του ιδέες, όπως την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος.
 
Τον Ιούνιο θα προσπαθήσει να πάρει τη ρεβάνς από την ήττα του 2006, ελπίζοντας ότι οι χαμηλοί πολιτικοί του τόνοι δεν θα συσπειρώσουν απέναντί του όλους τους υπόλοιπους υποψήφιος, όπως είχε γίνει τότε.
 
Παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία έκανε και ο γνωστός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα, ο οποίος το 1990 είχε διεκδικήσει την προεδρία για λογαριασμό μιας δεξιάς συμμαχίας και είχε ηττηθεί από τον Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.
 
«Αν χρειαστεί να διαλέξουμε μεταξύ του Ουμάλα και της Φουτζιμόρι θα είναι σαν να επιλέγουμε μεταξύ καρκίνου και AIDS» είπε…
 
Στη συνέχεια όμως, όπως γράφει η El Pais, το διόρθωσε: «Μαζί με πολλούς Περουβιανούς παρακολουθώ με ανησυχία την προεκλογική εκστρατεία. Φοβάμαι μήπως πέσουν στο κενό αυτά τα 10 χρόνια καλής πορείας και ανάπτυξης που γνώρισε η χώρα…».
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε