Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ο στρατός ετοιμάζει γιορτή για την πτώση του Μουμπάρακ

Οι ένοπλες δυνάμεις που κυβερνούν την Αίγυπτο ανακοίνωσαν σήμερα ότι θέλουν να γιορτάσουν μεγαλοπρεπώς την πρώτη επέτειο, στις 25 Ιανουαρίου, από την έναρξη της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο στρατός “θα οργανώσει μια μεγάλη γιορτή στις 25 Ιανουαρίου” για να τιμήσει αυτό το “κεφαλαιώδες γεγονός”, δήλωσε ο στρατηγός Ισμαήλ Έτμαν, μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου που κυβερνά τη χώρα, μιλώντας στο πρακτορείο Mena.

    Ο στρατηγός χαρακτήρισε την εξέγερση που ανάγκασε τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί μέσα σε 18 ημέρες ως “το σημαντικότερο γεγονός” της σύγχρονης Αιγύπτου, παρόμοιο με την επανάσταση της 23ης Ιουλίου 1952 που ανέτρεψε τη μοναρχία.

    Η 25η Ιανουαρίου, που ο Μουμπάρακ την είχε ανακηρύξει “Ημέρα της Αστυνομίας”, θα είναι πλέον αργία προς τιμή της επανάστασης, πρόσθεσε ο Έτμαν.

    Σύμφωνα πάντα με τον στρατηγό, θα οργανωθεί μια επίσημη τελετή αλλά ταυτόχρονα θα γίνει και μια μεγάλη διαδήλωση “από τη νεολαία” στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, την πλατεία που έγινε το έμβλημα της επανάστασης.

    Ο στρατός θα οργανώσει επίσης παρελάσεις, αεροπορικές επιδείξεις, γιορτή με πυροτεχνήματα ενώ σε όλη τη χώρα ελικόπτερα θα ρίξουν κουπόνια, με δώρα για τους “τυχερούς” που θα τα μαζέψουν.

    Σε αντίθεση με την αστυνομία, ο στρατός δεν συμμετείχε στην καταστολή της εξέγερσης πέρσι, γεγονός που επαινέθηκε από πολλούς Αιγύπτιους.

    Σήμερα, όμως, εξίσου πολλοί είναι και αυτοί που κατηγορούν τις ένοπλες δυνάμεις, ότι έχουν αγκιστρωθεί στην εξουσία και δεν διστάζουν πλέον να χρησιμοποιούν βία σε βάρος όσων τις αμφισβητούν.

    Από την πλευρά του, ο στρατός υπόσχεται ότι θα παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς μετά τις προεδρικές εκλογές –αναμένεται να διεξαχθούν πριν από τα τέλη Ιουνίου– και υπολογίζει στην υποστήριξη μιας “σιωπηρής πλειοψηφίας” του λαού που την έχει κουράσει η αστάθεια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε