Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο στρατός συνέλαβε 47 άνδρες της κρατικής ασφάλειας

REUTERS
Η στρατιωτική αστυνομία συνέλαβε 47 άνδρες των υπηρεσιών κρατικής ασφαλείας στην Αίγυπτο για λεηλασίες αστυνομικών τμημάτων.

Η στρατιωτική αστυνομία συνέλαβε την Δευτέρα 47 άνδρες της αστυνομίας της Αιγύπτου που πιστεύεται ότι ενέχονται στην λεηλασία αστυνομικών τμημάτων και την απόπειρα καταστροφής ευαίσθητων ντοκουμέντων, πολλά εκ των οποίων περιείχαν στοιχεία για βασανιστήρια και κακομεταχείριση κρατουμένων.
 
Τις συλλήψεις διέταξε ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου, μετά από πολυήμερες ταραχές και διαδηλώσεις εναντίον των λεγόμενων Υπηρεσιών Ερευνών Κρατικής Ασφαλείας–που επί μακρόν θεωρούνταν ως μια εσωτερική υπηρεσία κατασκοπείας υπό τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.
 
Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας προσπαθούσαν να εξαφανίσουν ενοχοποιητικά στοιχεία καίγοντας και καταστρέφοντας χιλιάδες έγγραφα.
 
Την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν οι φωνές που καλούν να διαλυθούν οι υπηρεσίες ασφαλείας, που θεωρούνται διεφθαρμένες και βίαιες από την πλειοψηφία.
 
Χθες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πόλη Ελ Αρίς, στο βόρειο Σινά, απαιτώντας την διάλυση των ΥΕΚΑ και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων. Ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν φωτογραφίες πολιτικών κρατούμενων. Άλλοι φώναζαν συνθήματα όπως “διαλύστε τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας”.
 
Οι διαδηλωτές απαίτησαν ακόμα οι φάκελοι που βρίσκονται στα κτίρια της ασφάλειας να προστατευθούν και να μην επιτραπεί σε άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας να καταστρέψουν άλλα έγγραφα στη χώρα.
 
Η διαδήλωση σημειώθηκε μια ημέρα αφότου ο στρατός έριξε στον αέρα και χρησιμοποίησε τέιζερ (όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης) και ρόπαλα για να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από γραφεία της ασφάλειας στο Κάιρο.
 
Οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν κατηγορηθεί για τη χρήση υπερβολικής βίας εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών που οδήγησαν σε παραίτηση τον Μουμπάρακ τον περασμένο μήνα. Τουλάχιστον 350 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στις κινητοποιήσεις.
 
Ο στρατός της Αιγύπτου ζήτησε την Κυριακή από τους διαδηλωτές να του παραδώσουν τους φακέλους που εκλάπησαν από γραφεία της ασφάλειας όταν διαδηλωτές μπήκαν σε αυτά. Τα έγγραφα θα πρέπει να παραδοθούν στις ένοπλες δυνάμεις και όχι να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα διότι απειλούν την ασφάλεια του έθνους, ανέφερε ο στρατός σε ανακοινωθέν του το οποίο στάλθηκε με SMS σε εκατομμύρια συνδρομητές υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα και αναρτήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
 
Όμως τα έγγραφα ήδη αναρτώνται από τους διαδηλωτές στο Διαδίκτυο και διανέμονται μέσω συνδέσμων στο Twitter και άλλα social media.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε