Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο θάνατος μιας 25χρονης ξεσήκωσε τους δόκιμους ναυτικούς

Το γερμανικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού «Gorch Fock»...ΦΩΤΟ REUTERS
Αντιδρούν στον σκληρό καπετάνιο του πλοίου, τα καψώνια και τις αγγαρείες. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν μια 25χρονη δόκιμος του πολεμικού ναυτικού σκοτώθηκε πέφτοντας από το κατάρτι.
Σε ανταρσία, όπως στην εποχή του «Μπάουντι», κατέφυγαν οι δόκιµοι του γερµανικού Πολεµικού Ναυτικού που βρίσκονταν σε εκπαιδευτικό ταξίδι για να αντιµετωπίσουν τον σκληρό καπετάνιο του πλοίου, τα καψώνια και τις αγγαρείες.
 
Το ιστιοφόρο «Gorch Fock» κατευθυνόταν στη Λατινική Αµερική τον περασµένο Νοέµβριο, όταν η 25χρονη δόκιµος Σάρα Σ. έχασε τη ζωή της πέφτοντας από το κατάρτι. Δεν ήταν το πρώτο δυστύχηµα σε εκπαιδευτικό ταξίδι. Ηταν όµως η πρώτη φορά στα 52 χρόνια του «Gorch Fock» που διακοπτόταν το πρόγραµµα. Οταν το πλοίο «έπιασε» στη Βραζιλία, οι δόκιµοι επαναπατρίσθηκαν αεροπορικώς και το «Gorch Fock» επέστρεψε στη Γερµανία µε το πλήρωµα υπηρεσίας.
 
Η αιτία αυτής της περίεργης εξέλιξης έγινε γνωστή έπειτα από δύο µήνες και την έρευνα κοινοβουλευτικής επιτροπής: οι δόκιµοι του «Gorch Fock» έκαναν ανταρσία, γεγονός που η διοίκηση του Πολεµικού Ναυτικού είχε επιχειρήσει να αποκρύψει. Οπως αποκαλύφθηκε, η ανταρσία ξέσπασε αµέσως µετά τον θάνατο της Σάρας. Ο Νόρµπερτ Σατς, αξιωµατικός του γερµανικού Πολεµικού Ναυτικού, ήταν ο σύγχρονος Ουίλιαµ Μπλάι: όπως ο κυβερνήτης του «Μπάουντι» οδήγησε µε τη συµπεριφορά του το πλήρωµά του στην εξέγερση, έτσι τιµωρήθηκε και ο κυβερνήτης του «Gorch Fock».

 
Οι δόκιµοι κατήγγειλαν στην εξεταστική επιτροπή σκληρά καψώνια και υποστήριξαν ότι υποχρεώνονταν να κάνουν διάφορες εργασίες στο πλοίο χωρίς να λαµβάνονται τα απαραίτητα µέτρα ασφαλείας. «Ανέβα στο κατάρτι χωρίς τη ζώνη ασφαλείας, αλλιώς σε στέλνω σπίτι σου και αποχαιρετάς την καριέρα σου», ήταν η διαταγή σαν αυτή που έλαβε η 25χρονη δόκιµος Σάρα Σ. Οι δόκιµοι κατήγγειλαν ακόµη και σεξουαλική κακοποίηση: «Στο πλοίο είναι όπως στη φυλακή: στα ντους πρέπει να φυλάς τον κ… σου», ήταν η απειλή κάποιων εκπαιδευτών.
 
Μετά τις πρώτες διαµαρτυρίες ο κυβερνήτης συγκέντρωσε τους δόκιµους στο κατάστρωµα για να τους επιπλήξει αυστηρά. Ο θάνατος της Σάρας ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Για να αποφύγει το σκάνδαλο, το γενικό επιτελείο είχε προτιµήσει να κουκουλώσει την υπόθεση παρά να τιµωρήσει τους εξεγερµένους ναύτες.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε