Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο τοξικός εφιάλτης πλέον απειλεί όλη την Ευρώπη!

Συναγερμός και κατάσταση υψιστης ετοιμότητας για τις 10 χώρες που βρέχονται από τον Δούναβη. Η κόκκινη τοξική λάσπη που διέρρευσε από το ουγγρικό εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου βρίσκεται πλέον στα νερά του 2ου μεγαλύτερου ποταμού της Ευρώπης.

O απολογισμός των νεκρών του σοβαρότατου χημικού ατυχήματος που έγινε τη Δευτέρα στο δυτικό τμήμα της Ουγγαρίας αυξήθηκε στους 7, με την αποκάλυψη του πτώματος ενός ακόμα από τους πολίτες που θεωρούνταν αγνοούμενοι από την πρώτη ημέρα, ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής των υπηρεσιών βοήθειας, Αρπαντ Μουχοράι.

Το πτώμα του ανδρός που δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί βρέθηκε θαμμένο κάτω από λάσπες στο χωριό Ντεβεσέρ, ανέφερε η ίδια πηγή.

Το χωριό αυτό όπως και το γειτονικό Κολοντάρ επλήγησαν περισσότερο από την τοξική κόκκινη λάσπη που σκέπασε τα πάντα από τη Δευτέρα όταν έσπασε δεξαμενή χημικών αποβλήτων του εργοστασίου αλουμινίου που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα δυτικά της ουγγρικής πρωτεύουσας .

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν φόβους πως το μεγαλύτερο χημικό δυστύχημα στην ιστορία της Ουγγαρίας -ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις ενήλικες κι ένα μωρό- μπορεί να εξελιχθεί σε τοξικό εφιάλτη για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Greenpeace, πρόκειται για μία από τις τρεις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην Γηραιά Ηπειρο τα τελευταία 20 με 30 χρόνια, το μέγεθος της οποίας δεν μπορούμε προς το παρόν να το εκτιμήσουμε. Η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία του Δούναβη ανακοίνωσε ότι ο τοξικός χείμαρρος μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην άγρια ζωή και τους ανθρώπους.

Η μόλυνση από τη λάσπη απειλεί άμεσα εκτός από την Ουγγαρία, εννέα ευρωπαϊκές χώρες: Ρουμανία, Σερβία, Ουγγαρία, Κροατία, Μολδαβία, Ουκρανία, Γερμανία, Αυστρία και Σλοβακία. Ο Δούναβης, το δέλτα του οποίου περιλαμβάνεται στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ, καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών της Ουγγαρίας, η τοξική λάσπη πέρασε στον Δούναβη αλλά και στον ποταμό Ράμπα που εκβάλλει στον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης, μετά τον Βόλγα.

Τα δείγματα νερού που εξετάστηκαν στη συμβολή του ποταμού Ράμπα με τον Δούναβη δείχνουν ότι το επίπεδο των αλκαλικών ενώσεων είναι ελαφρά υψηλότερο από το κανονικό, ανάμεσα στο 9,9%, ενώ η κανονική τιμή τοποθετείται στο 8%.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως, για να αποτραπούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες, θα πρέπει στη μολυσμένη περιοχή ν’ αφαιρεθεί από την επιφάνεια του εδάφους στρώμα πάχους δύο εκατοστών. Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να καθαριστεί η τοξική λάσπη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε