Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ο τραγικός απολογισμός από τη χιονοστιβάδα – Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες

Ο τραγικός απολογισμός από τη χιονοστιβάδα – Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες

Συνολικά 124 Πακιστανούς στρατιώτες και 11 πολίτες καταπλάκωσε σήμερα χιονοστιβάδα κοντά στα σύνορα με την Ινδία, ανακοίνωσε ο στρατός, επισημαίνοντας ότι 17 ώρες αργότερα δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες.

“Εκατόν τριάντα πέντε άνθρωποι, εκ των οποίων 124 στρατιώτες και 11 πολίτες (…), καταπλακώθηκαν σήμερα το πρωί από μια τεράστια χιονοστιβάδα”, αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Επικαλούμενη τον εκπρόσωπο του στρατού, υποστράτηγο Άθαρ Αμπάς, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι το βάθος του χιονιού στην χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε τους 135 ανθρώπους υπολογίζεται σε περίπου 24,3 μέτρα και ότι αυτή καλύπτει περιοχή έκτασης ενός χιλιομέτρου.

Οι έντεκα πολίτες που θάφτηκαν στο χιόνι μαζί με τους στρατιώτες ανήκαν στο πολιτικό προσωπικό του στρατού, προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο στρατός.

“Το αρχηγείο του τάγματος” αυτού, το οποίο θάφτηκε κάτω από τη χιονοστιβάδα, “βρίσκεται εκεί τα τελευταία 20 χρόνια και κανένα περιστατικό αυτού του είδους δεν είχε σημειωθεί”, επισημαίνει ο στρατός στην ανακοίνωση.

“Αυτό συνέβη στις έξι το πρωί. Οι χιονοστιβάδες σχηματίζονται συνήθως το βράδυ. Τους αιφνιδίασε”, δήλωσε παράλληλα ο υποστράτηγος Αμπάς.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης μετέχουν ελικόπτερα και ο στρατός χρησιμοποιεί εκπαιδευμένους σκύλους για να χτενίσει την περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του. Επίσης βαρύς μηχανικός εξοπλισμός μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην περιοχή από οχυρό στην Ραουαλπίντι, η οποία βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Ο στρατός αναφέρει τα ονόματα των αγνοούμενων στρατιωτών και πολιτών στην ιστοσελίδα του των δημοσίων σχέσεων.

Το τραγικό αυτό περιστατικό συνέβη σε στρατόπεδο του πακιστανικού στρατού σε μία από τις πιο δύσβατες περιοχές στον κόσμο, σε υψόμετρο 4.500 μέτρων, κοντά στον παγετώνα Σιατσέν στην ορεινή περιοχή του Κασμίρ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ινδία.

Η μεθοριακή αυτή περιοχή είναι επίσης μια από αυτές που έχουν αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εντάσεις στον κόσμο με τους στρατούς των δύο χωρών, της Ινδίας και του Πακιστάν, να βρίσκονται για δεκαετίες αντιμέτωποι για διαφιλονικούμενα εδάφη.
Διαβάστε

13χρονος αυτοπυρπολήθηκε γιατί δεν είχε λεφτά για νέα σχολική ενδυμασία

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε