Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο τυφώνας Μέγκι απειλεί της Φιλιππίνες

Προειδοποιήσεις για ακραία φαινόμενα σε 19 επαρχίες καθώς πλησιάζει τυφώνας που ενδέχεται να φθάσει την Κατηγορία 5.

Ο τυφώνας Μέγκι θα γίνει αισθητός ήδη από σήμερα Κυριακή στο βόρειο τμήμα της Λουσόν, μια περιοχή όπου καλλιεργείται ρύζι και καλαμπόκι. Προειδοποιήσεις και απαγορεύσεις απόπλου και απογειώσεων έχουν ήδη εκδοθεί, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα σημειωθούν πλημμύρες, κατολισθήσεις και θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα.

“Δεν είναι πιθανό να πλήξει την Μητροπολιτική Μανίλα”, δήλωσε ο μετεωρολόγος Λουσέρο σε συνέντευξη τύπου. “Αλλά όταν θα φθάσει στις ακτές, μπορεί να νιώσουν τις συνέπειές του και οι κάτοικοί της διότι θα πλήξει μια εκτεταμένη περιοχή”.

Ο Μέγκι μπορεί να εξελιχθεί σε “σούπερ τυφώνα” αργά την Κυριακή και να προκαλέσει προβλήματα εκείνων που δημιούργησε ο τυφώνας Κετσάνα–που είχε πλημμυρίσει σχεδόν το 80% της Μανίλας το 2009, σύμφωνα με το Λουσέρο.

Σύμφωνα με το κέντρο εκτίμησης κινδύνου από τροπικές καταιγίδες ο Μέγκι ίσως ενισχυθεί σε τυφώνα κατηγορίας πέντε όταν φθάσει στις ακτές. Είναι ο 10ος και ισχυρότερος τυφώνας που πλήττει τις Φιλιππίνες εφέτος, και αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας την Τρίτη.

Τον Ιούλιο, ένας τυφώνας που άλλαξε απροσδόκητα πορεία και πέρασε μέσα από την Μανίλα στοίχισε τη ζωή 102 ανθρώπων, έκοψε την ηλεκτροδότηση σε μεγάλα τμήματα της τεράστιας μητρόπολης των 12 εκατομμυρίων κι εξώθησε τον πρόεδρο Μπενίνιο Ακίνο να καθαιρέσει τον επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε