Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο βαρώνος, η κόκα, το Μουντιάλ και οι Ολυμπιακοί

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Πάρτε μια πόλη-όνειρο, κόψτε τη σε… “φαβέλες” και έχετε τον απόλυτο εφιάλτη!

Ο λόγος για το Ριο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Αρκεί να υπολογίσετε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η βραζιλιάνικη αστυνομία και ο στρατός κάνουν καθημερινά πολύνεκρες επιχειρήσεις από περιοχή σε περιοχή για να την… ανακτήσουν!
Οι φαβέλες όπως ονομάζονται οι φτωχές συνοικίες στα πέριξ του Ρίο έχουν περάσει εδώ και χρόνια στον απόλυτο έλεγχο των εμπόρων ναρκωτικών που διαθέτουν πακτωλό χρημάτων για να εξοπλίσουν ολόκληρους στρατούς κακοποιών.
Μιλάμε για περιοχές όπου οι “τριτοκοσμικές συνθήκες” είναι “λίγος” όρος για να περιγράψει αυτό που επικρατεί.
Τι άλλαξε;
Πολύ απλά η αναδυόμενη οικονομία της Βραζιλίας (παντού παίζει ρόλο η οικονομία) κατάφερε να κερδίσει δυο παγκοσμίου βεληνεκούς διοργανώσεις.
Το μουντιάλ του 2014 και τους Ολυμπιακούς του 2016.
Από τότε πάρθηκε η απόφαση να αλλάξει πρόσωπο το Ρίο. Να γίνει λίφτιγνγκ. Ξαφνικά πάρθηκε η απόφαση πως οι βαρόνοι των ναρκωτικών δεν μπορούν πλέον να κάνουν κουμάντο γιατί χαλάνε τη… μόστρα της πόλης.
Έτσι αστυνομία και στρατός πήραν τη… σκούπα για να καθαρίσουν.
Έτσι μόλις χθες σε μια τεράστια επιχείρηση η αστυνομία συνέλαβε σε μια απ’ τις φαβέλες, τη Ροσίνια, τον Αντόνιο Φρανσίσκο Μπομφίμ Λόπες, τον επονομαζόμενο και “Νιεμ”.
Ο “κύριος” είχε στον έλεγχό του μια περιοχή στην οποία ζουν 120.000 κάτοικοι! Για να καταλάβουμε όλοι πως και γιατί ως τώρα κανείς δεν μπορούσε να τον συλλάβει ας δούμε το δημοσίευμα της εφημερίδας Globo που λέει
“ο Νιεμ προσπάθησε να δωροδοκήσει τους αστυνομικούς κατά την επιχείρηση της σύλληψής του”
Φαίνεται ότι αυτή τη φορά τα χρήματα τα περιμένουν κάποιοι από αλλού, από τα εκατομμύρια των τουριστών που θα καταφτάσουν για τα δυο μεγάλα γεγονότα και έτσι κανείς δεν χρηματίστηκε…
Πως αλλάζουν οι καιροί…
Θα αλλάξουν άραγε και για τα ορφανά στους δρόμους του Ρίο;
Θα σταματήσει η χώρα να είναι μακράν η πρώτη σε απαγωγές, δολοφονίες και πορνεία ανηλίκων;

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε