Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

«Οδικός χάρτης»… βομβαρδισμών, ακόμη πέντε νεκροί στη Μιζράτα – Ο Καντάφι λέει «ναι» και οι αντάρτες «όχι» στο ειρηνευτικό σχέδιο

ΦΩΤΟ REUTERS

Μπορεί να δηλώνει πως δέχεται τον «οδικό χάρτη» αλλά μέχρι να τον… υπογράψει, συνεχίζει να βυθίζει τη χώρα στο αίμα. Η Μιζράτα θρηνεί ακόμη πέντε νεκρούς από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Καντάφι.

Εκτός από τους πέντε νεκρούς υπάρχουν και 20 τραυματίες δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα εκπρόσωπος των εξεγερθέντων. Σύμφωνα με τους εξεγερμένους, δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδιζαν την πόλη όλο το πρωί.

Η κατάσταση στη Μιζράτα βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς ανησυχίας. Η Unicef ζήτησε να τερματιστεί η πολιορκία της πόλης, τονίζοντας ότι πολλά από τα θύματα των επιθέσεων από τις κυβερνητικές δυνάμεις είναι παιδιά.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ καταμέτρησε τουλάχιστον 20 παιδιά, ένα από τα οποία ήταν ηλικίας εννέα μηνών. Σχεδόν όλοι οι θάνατοι αμάχων σημειώθηκαν τις 20 τελευταίες ημέρες και τα περισσότερα από τα θύματα ήταν ηλικίας κάτω των 10 ετών. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά που κατοικούν στη Μιζράτα εξακολουθούν να απειλούνται.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «απελπιστική» την κατάσταση στη Μιζράτα, καθώς και στην Ατζνταμπίγια και υποσχέθηκε να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς για να αφοπλίσει το καθεστώς.

Η Αφρικανική Ένωση στο προπύργιο των ανταρτών, άκουσε το «όχι» επι της ειρηνευτικής πρότασης
Αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία αποτελείται και από προέδρους κρατών, βρίσκεται στη Βεγγάζη, προπύργιο των ανταρτών, προκειμένου να προσφέρει στους εξεγερμένους ειρηνευτική συμφωνία, που θα τερματίσει τη δίμηνη διαμάχη της Λιβύης.

Σύμφωνα με την Αφρικανική Ένωση, το καθεστώς Καντάφι έχει ήδη αποδεχτεί τον «οδικό χάρτη» αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και για τους αντάρτες. Οι Λίβυοι εξεγερμένοι απέρριψαν στο ειρηνευτικό σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης διότι δεν ικανοποιεί το βασικό τους αίτημα, που είναι η αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία και γιατί προτείνει την αναμόρφωση του παρόντος συστήματος που οι ίδιοι επιθυμούν την αλλαγή του.

Το ειρηνευτικό σχέδιο που προσφέρουν τα μέλη της Αφρικανικής Ένωσης προβλέπει:

– Άμεση κατάπαυση του πυρός
– Απρόσκοπτη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας
– Προστασία των ξένων υπηκόων
– Διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες για πολιτική διευθέτηση
– Τερματισμό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ

«Η πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης δεν περιλαμβάνει την αποχώρηση του Καντάφι και των γιων του από τη λιβυκή πολιτική σκηνή, επομένως είναι παρωχημένη», ανέφερε ο επικεφαλής του Συμβουλίου των εξεγερμένων, Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο από την πρώτη κιόλας ημέρα σύστασής του απαιτεί την αποχώρηση του Καντάφι.

«Η πρωτοβουλία αναφέρεται και σε μεταρρυθμίσεις στο υπάρχον λιβυκό σύστημα και αυτό είναι επίσης εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσε ο Τζαλίλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Καντάφι αποδέχθηκε τον “χάρτη πορείας”
Το ΝΑΤΟ δεν σταματάει τους βομβαρδισμούς – Πρέπει να παραιτηθεί ο Καντάφι λένε οι αντικαθεστωτικοί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε