Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

“Οι Έλληνες υποδέχθηκαν ως φίλο τον Ολάντ, όχι όπως τη Μέρκελ…”

“Οι Έλληνες υποδέχθηκαν ως φίλο τον Ολάντ, όχι όπως τη Μέρκελ…”

Η θερμή υποδοχή του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, η απουσία… διαδηλώσεων όπως συνέβη στην περίπτωση της Άγκελα Μέρκελ, οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα και η απεργία των δημοσιογράφων ήταν τα θέματα που “έπαιξαν” σήμερα στο γαλλικό Τύπο, μετά τη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο στην ιστοσελίδα της “Le Monde” που αναφέρει: “Δεκτός ως “φίλος” στην Αθήνα, ο Ολάντ χαιρέτισε τις “σημαντικές προσπάθειες” των Ελλήνων” και επισημαίνει ότι “αντίθετα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, που δέχθηκε τα σφυρίγματα του δρόμου, ο Φρανσουά Ολάντ έγινε δεκτός στην Αθήνα ως ‘φίλος’ “.

Ανάλογα σχόλια κάνει και η “Liberation”: “Ο Φρανσουά Ολάντ δέχθηκε χθες θερμή υποδοχή στην Αθήνα, όπου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαιρέτισε την υποστήριξη της Γαλλίας προς τη χώρα του”, τονίζοντας ότι “η ατμόσφαιρα της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου ήλθε σε αντίθεση με την ατμόσφαιρά που επικράτησε κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, τον Νοέμβριο, όταν οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας αναγκάσθηκαν να συγκρατήσουν διαδηλώσεις εχθρικές προς την γερμανική αδιαλλαξία”.

“Ελλάδα: ο Ολάντ στο σχολείο της λιτότητας”, γράφει η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού “Le Point”. Και προσθέτει: “Ο πρόεδρος έστειλε ένα μήνυμα ‘εμπιστοσύνης και ανάπτυξης’ σε μία χώρα ρημαγμένη από την κρίση, την ώρα που η Γαλλία θα ζήσει μία δύσκολη χρονιά”.

Ενώ η “Le Figaro” με τίτλο “Ο Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, στη χώρα της λιτότητας”, σχολιάζει: “Προφανώς δεν ήρθε για να αναζητήσει μαθήματα οικονομίας. Το ελληνικό πικρό φάρμακο δεν αποτελεί παράδειγμα για τη Γαλλία”.

Τη χθεσινή επίσκεψη του Ολάντ κάλυψε και ο οικονομικός Τύπος της Γαλλίας, τονίζοντας την αισιοδοξία του προέδρου ότι η Ελλάδα θα μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και την εμπιστισύνη που έδειξε στη χώρα μας.

“Ο Ολάντ θέλει να πιστεύει σε ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα”, είναι ο τίτλος της “Les Echos”, ενώ η “La Tribune” γράφει: “Ο Ολάντ καλεί τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα”.

Η “Les Echos” εκτιμά ότι αρχίζει “να διαφαίνεται για τη χώρα η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014” και υπογραμμίζει ότι “εμπιστοσύνη και ανάπτυξη” ήταν οι δύο λέξεις που ειπώθηκαν μέχρι κορεσμού από τον Γάλλο πρόεδρο. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη σύσταση του διμερούς Συμβουλίου εργοδοτών MEDEF- ΣΕΒ και στο κάλεσμα του Φρανσουά Ολάντ προς τους επενδυτές, να κινητοποιηθούν υπέρ της Ελλάδας.

“Οι συνθήκες είναι ώριμες, γιατί η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο της εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων με τις θυσίες που απαιτήθηκαν από την κοινωνία. Η Διοίκηση βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης, η χρηματοπιστωτική κατάσταση έχει βελτιωθεί, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη”, συνοψίζει η συντάκτης τις τοποθετήσεις του Φρανσουά Ολάντ.

Σαν μια πρώτη απόδειξη ότι “το μήνυμα ακούστηκε”, η εφημερίδα δίνει το παράδειγμα της γαλλικής εταιρίας VINCI που ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα κατασκευής δύο αυτοκινητοδρόμων που έχουν μείνει στη μέση : Αθήνα- Πάτρα και Αθήνα -Θεσσαλονίκη.

Γίνεται, επίσης, αναφορά στην ίδρυση ενός Επενδυτικού Ταμείου στην Ελλάδα σε συνεργασία με το γαλλικό Caisse des Depots (Παρκαταθηκών και Δανείων), καθώς και στη θέληση της Γαλλίας να βοηθήσει για το κτηματολόγιο, που χαρακτηρίζεται από τη συντάκτη ως “θαλάσσιος όφις” που, σε παράφραση, θα λέγαμε ότι αντιστοιχεί με τη Λερναία Ύδρα. “Μόνη σκιά στη γαλλο- ελληνική φιλία” καταλήγει η συντάκτης, ήταν η απεργία των δημοσιογράφων “που στέρησε από τον Αντώνη Σαμαρά τη διάδοση της γαλλικής υποστήριξης, η οποία θα μπορούσε να του είναι πολύτιμη πριν από τη γενική απεργία”.

Η οικονομική “La tribune” υπογραμμίζει και αυτή τις ενθαρρύνσεις του Φρανσουά Ολάντ προς τους Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες. Κάνει ειδική αναφορά στη δημιουργία του Συμβουλίου MEDEF- ΣΕΒ, πολλαπλά χρήσιμου και για τις δύο χώρες, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών κ. Στουρνάρα. Για τον Φρανσουά Ολάντ, το Συμβούλιο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις των δύο χωρών να αναλύσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, για δε τον Αντώνη Σαμαρά θα βοηθήσει την Ελλάδα να στραφεί περισσότερο προς το εξωτερικό. Στην Ελλάδα, είναι ήδη παρούσες 120 γαλλικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 32.000 εργαζόμενους, όπως τονίζεται στη γαλλική οικονομική εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ελληνικά φιλέτα στα οποία θέλει να επενδύσει η Γαλλία

Την ώρα των “πανηγυρισμών” με τον Ολάντ, ψηφίστηκαν οι νέες περικοπές!

Πόσο θα πάει “το νοίκι” για τις γαλλικές φρεγάτες;

Φρανσουά Ολάντ: Ψάξτε για πετρέλαιο, σας καλύπτω!

Κάλεσμα Ολάντ για επενδύσεις στην Ελλάδα – Πονάω για τους νέους άνεργους, είπε

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε