Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Οι Γάλλοι υποφέρουν από… κόμπλεξ παρακμής!

Το 57% των Γάλλων πιστεύει πως ο διεθνής ρόλος της χώρας τους έχει υποβαθμιστεί και δεν είναι τόσο σημαντικός όσο πριν από 20 χρόνια.

Έρευνα της TNS Sofres σε Γερμανία, Βραζιλία, Αίγυπτο, Ισπανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Μάλι, Μαρόκο, Πολωνία και Βρετανία δείχνει ότι το 57% των Γάλλων εκτιμά πως ο ρόλος της χώρας τους στην διεθνή σκηνή δεν είναι τόσο σημαντικός πια, αντίθετα από τους πολίτες των υπολοίπων 11 κρατών, που θεωρούν πως ο ρόλος της Γαλλίας ενισχύεται (77% στο Μαρόκο, 59% στην Ινδία, 55% στη Βραζιλία και στην Ισπανία).

“Οι Γάλλοι που έχουν την τάση να είναι κατηφείς, αντιλαμβάνονται λάθος την δυναμική τους, υποβαθμίζουν τους εαυτούς τους σε σχέση με το πως τους βλέπουν οι άλλες χώρες”, επισημαίνουν οι εισηγητές της έρευνας, οι οποίοι κάνουν λόγο “για σύμπλεγμα παρακμής” των Γάλλων.

Γάλλοι και ξένοι συμφωνούν πως η Γαλλία είναι μια “μεσαία” δύναμη: το 45% των Γάλλων θεωρεί πως βρίσκεται ανάμεσα στην 6η και την 9η θέση των διεθνών δυνάμεων, το 29% ότι βρίσκεται στις πέντε πρώτες και 18% ότι κατατάσσεται στη δέκατη θέση ή και παρακάτω.

Από την έκτη ως την ένατη θέση κατατάσσουν τη Γαλλία οι υπόλοιπες χώρες. Μόνο οι ερωτηθέντες από το Μάλι στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι η Γαλλία βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε πρώτες δυνάμεις του κόσμου.

Η εικόνα της Γαλλίας στο εξωτερικό δεν έχει ξεφύγει από τα στερεότυπα, σύμφωνα με την έρευνα: η Γαλλία διατηρεί την πρωτιά της στην γαστρονομία και τη μόδα και όχι σε σημαντικούς τομείς όπως τα πυρηνικά, η ιατρική έρευνα, οι τηλεπικοινωνίες, η αεροδιαστημική…

Σε κάθε χώρα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε πως “αγαπά την Γαλλία”, Η “αγάπη” αυτή είναι μεγαλύτερη στην Βραζιλία, την Πολωνία και την Ινδία (ποσοστά υψηλότερα του 80%). Αντίθετα το 1/3 των Βρετανών, των Ισπανών και των κατοίκων του Μάλι δηλώνουν πως “δεν αγαπούν την Γαλλία”.

Αλλά και οι ίδιοι οι Γάλλοι είναι…δύσκολοι στο να αγαπούν: μόνο το 18% δηλώνει πως αγαπά το Μάλι, το 25% την Αίγυπτο και το 36% το Μαρόκο. Όμως το 72% αγαπά την Ισπανία, το 63% την Γερμανία και το 62% τις ΗΠΑ.

Για το 92% των Μαροκινών, το 85% των Ινδών, το 80% των Βραζιλιάνων και το 72% των Πολωνών, “η Γαλλία είναι η χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε