Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο

Το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο αποτελείτο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2009 από 5.113 πυρηνικές κεφαλές.

Πρόκειται για πληροφορία που μέχρι τώρα είναι απόρρητη, όπως ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος, την ημέρα που άρχισαν στη Νέα Υόρκη οι εργασίες της διάσκεψης για την πορεία εφαρμογής της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών (ΤΝΡ). 

Όπως ανακοίνωσε το πεντάγωνο, «Στο όνομα των προσπαθειών της Μη Διάδοσης, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά το οπλοστάσιό μας», τόνισε το Πεντάγωνο, το οποίο από το 1961 δεν είχε αποκαλύψει ποτέ άλλοτε τον ακριβή αριθμό των πυρηνικών του αποθεμάτων.

Ο αριθμός αυτός, που περιλαμβάνει τα ανεπτυγμένα, μη ανεπτυγμένα, στρατηγικά, και μη στρατηγικά όπλα, «αντιπροσωπεύει μία μείωση κατά 84% εν σχέσει με το ανώτερο ύψος του οπλοστασίου (31.255) στα τέλη του οικονομικού έτους 1967», εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, τονίζει το Πεντάγωνο.

Εν τούτοις, στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται τα πυρηνικά όπλα που έχουν αποσυρθεί και βρίσκονται για διάλυση, τόνισε στέλεχος του υπουργείου Αμύνης.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, «από το 1994 έως το 2009 οι ΗΠΑ αποσυναρμολόγησαν 8.748 πυρηνικές κεφαλές» και «πολλές άλλες χιλιάδες από συμπληρωματικά πυρηνικά όπλα περιμένουν να καταστραφούν και αυτά».

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε