Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν αρχαιολογικούς θησαυρούς στο Περού!

Ο πρόεδρος του Περού ανακοίνωσε ότι το Πανεπιστήμιο Γέιλ “συμφώνησε” να επιστρέψει στη χώρα χιλιάδες αντικείμενα και τεχνήματα που είχαν αποσπαστεί από τον αρχαιολογικό χώρο Μάτσου Πίτσου στις Άνδεις στις αρχές του 20ού αιώνα, εξέλιξη η οποία αναμένεται να θέσει τέλος σε μια πικρή αντιδικία που από το 2008 είχε αποκτήσει και δικαστική διάσταση.

Σύμφωνα με τη Λίμα το κορυφαίο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ διαθέτει περίπου 40.000 αντικείμενα – κεραμικά, κοσμήματα, οστά – από την ακρόπολη των Ίνκας, που αποτελεί σήμερα έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στη Νότια Αμερική. Ο πρόεδρος Άλαν Γκαρσία δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι διαπραγματεύθηκε με στελέχη του Γέιλ τη συμφωνία και ότι τα αντικείμενα θα αρχίσουν να επιστρέφονται στο Περού στις αρχές του 2011.

“Η κυβέρνηση του Περού εκφράζει τις ευχαριστίες της για την απόφαση αυτή και αναγνωρίζει ότι το Γέιλ συντήρησε αυτά τα κομμάτια και τα έργα, που αλλιώς μπορεί να είχαν καταλήξει σε ιδιωτικές συλλογές ή να χάνοντας, και αναγνωρίζει την έρευνα που διεξήγε στην διάρκεια των ετών”. Εκπρόσωπος του Γέιλ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές του Γκαρσία.

Τα αντικείμενα είχε στείλει στο πανεπιστήμιο από το Περού ο γνωστός εξερευνητής και τα κατοπινά χρόνια πολιτικός Χάιραμ Μπίνγκαμ, ο οποίος είχε “επανανακαλύψει” το Μάτσου Πίτσου το 1911. Το Περού λέει ότι είχε επιτρέψει την έξοδό τους από τη χώρα για 18 μήνες, αλλά δεν επιστράφηκαν.

Στην μακρόχρονη διαμάχη το Γέιλ εξέφραζε την προθυμία του να επιστρέψει τα αντικείμενα στο Περού με την προϋπόθεση ότι θα συντηρούνταν σωστά. Η Λίμα αντέτεινε ότι θα όφειλε να τα επιστρέψει χωρίς να θέτει όρους. Ο Γκαρσία έστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζητώντας του να παρέμβει στο θέμα. Εκπρόσωποι του Γέιλ θα έχουν επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Περού στη Λίμα σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε