Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αποστολή 1.400 πεζοναυτών στο Αφγανιστάν

Μία αύξηση του αριθμού των στρατιωτών, ακόμη κι αν είναι προσωρινή, ενδέχεται να αντιμετωπίσει την αντίδραση μελών του Δημοκρατικού Κόμματος του Ομπάμα.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αποστολή 1.400 επιπλέον πεζοναυτών στο Αφγανιστάν σε μία προσπάθεια να κατοχυρώσουν την ασφάλεια, λίγους μήνες πριν από την προγραμματισμένη αμερικανική αποχώρηση, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Τα επεισόδια βίας στο Αφγανιστάν κλιμακώνονται επικίνδυνα και ο αριθμός των απωλειών στις τάξεις και των δύο εμπλεκομένων πλευρών έχει αγγίξει πλέον επίπεδα ρεκόρ. Οι επιθέσεις εξαπλώνονται και πέραν των παραδοσιακά “θερμών σημείων” στο νότο και την ανατολή σε περιοχές του βορρά και της δύσης όπου στο παρελθόν επικρατούσε η τάξη.

“Το τάγμα των πεζοναυτών θα ξεκινήσει να φθάνει στην περιοχή το νωρίτερο στα μέσα Ιανουαρίου. Οι δυνάμεις θα αναπτυχθούν κυρίως στο νότο, γύρω από την Κανταχάρ, όπου οι ΗΠΑ έχει συγκεντρώσει τα στρατεύματα τους αρκετούς τελευταίους μήνες”, έγραψε η Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους που διατήρησαν την ανωνυμία τους.

Μία αύξηση του αριθμού των στρατιωτών, ακόμη κι αν είναι προσωρινή, ενδέχεται να αντιμετωπίσει την αντίδραση μελών του Δημοκρατικού Κόμματος του Ομπάμα, οι περισσότεροι από τους οποίους τάσσονται υπέρ της επιστροφής των στρατιωτών στις ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει τους πολιτικούς αντιπάλους του Ομπάμα, τους Ρεπουμπλικανούς, όπως ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που ήταν αντίθετος στην απόσυρση των στρατευμάτων εντός του 2011, με το επιχείρημα ότι το μόνο που θα κάνει είναι να ενισχύσει τους ενόπλους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πίεση για την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2011 με την προσωρινή αύξηση του αριθμού των στρατιωτών, θα μπορούσε να επιφέρει την καταστολή πιθανής “ανοιξιάτικης επίθεσης” των ένοπλων ταλιμπάν που επιστρέφουν από το Πακιστάν μετά τους ψυχρούς χειμερινούς μήνες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε