Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν στενά με τον επόμενο Ιάπωνα πρωθυπουργό

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Χατογιαμα. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Χατογιαμα. ΦΩΤΟ REUTERS
Η πολιτική κρίση στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου συνεχίζεται μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας.
 

 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι προτίθεται να συνεργαστεί “στενά” με τον επόμενο πρωθυπουργό της Ιαπωνίας μετά την παραίτηση που υπέβαλε χθες Τετάρτη ο Γιουκίο Χατογιάμα–ο οποίος δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις διότι επέτρεψε να συνεχίσει να λειτουργεί η τεράστια αμερικανική στρατιωτική βάση στην Οκινάουα.
 
“Σεβόμαστε την πολιτική διαδικασία στην Ιαπωνία και την απόφαση του πρωθυπουργού Χατογιάμα να παραιτηθεί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς. “Η επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας είναι ζήτημα που αφορά το λαό της Ιαπωνίας και την πολιτική διαδικασία” στη χώρα αυτή, πρόσθεσε.
 
Η δημοτικότητα του Χατογιάμα έπεσε απότομα στην διάρκεια της οκτάμηνης παραμονής του στο θώκο–κατά σημαντικό μέρος λόγω της απόφασής του να μην τιμήσει την προεκλογική του υπόσχεση ότι θα μετακινείτο η αμερικανική στρατιωτική βάση στην Οκινάουα.
 
Ο Χατογιάμα ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει πρότερη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφερθεί η βάση σε λιγότερο πυκνοκατοικημένη περιοχή της νήσου–δεχόμενος έντονες επικρίσεις από τους κατοίκους της νήσου, τους οποίους έχει κουράσει η τεράστια παρουσία του στρατού των ΗΠΑ.
 
“Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας και τον επόμενο πρωθυπουργό για όλο το ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολεί τα έθνη μας”, είπε ο Γκιμπς.
 
Ο Χατογιάμα δεχόταν πιέσεις από μέλη του Δημοκρατικού κόμματος που εξέφραζαν την άποψη ότι η παραμονή του θα έβλαπτε τις προοπτικές του εν όψει των εκλογών του Ιουλίου να παραιτηθεί. Το Δημοκρατικό κόμμα συνεδριάζει την Παρασκευή για να επιλέξει τον διάδοχό του.
 
Επικρατέστεροι υποψήφιοι θεωρούνται ο 63χρονος Ναότο Καν, υπουργός Οικονομικών και στενός συνεργάτης του απελθέντος Χατογιάμα, ο υπουργός Μεταφορών, Σεΐτζι Μεϊχάρα, και ο υπουργός Εξωτερικών, Κατσούγια Οκάντα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε