Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Οι Ιρλανδοί άφησαν τελικά απλήρωτο το χαράτσι στα ακίνητα

REUTERS

Τα μισά νοικοκυριά της χώρας μποϊκόταραν το φόρο ακινήτων που έφτανε τα 100 ευρώ.

Δεν πλήρωσαν εντός της προβλεπόμενηςη προθεσμίας τον νέο φόρο ύψους 100 ευρώ που επέβαλε η κυβέρνηση τα μισά σχεδόν νοικοκυριά της Ιρλανδίας, αυξάνοντας τους φόβους ότι η εντεινόμενη δημόσια αντίθεση στη λιτότητα μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητα της να υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.

Από τα 1,6 εκατομμύρια νοικοκυριά της Ιρλανδίας, μόνο τα 805.500 πλήρωσαν τον φόρο 100 ευρώ έως τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου που έληγε η σχετική προθεσμία, εν μέσω ενός κινήματος διαμαρτυρίας που καλούσε τους πολίτες να τον μποϊκοτάρουν.

Ο φόρος των 100 ευρώ επιβλήθηκε σε κάθε κατοικία, ενώ αναμένεται να αυξηθεί δραματικά το επόμενο έτος, όταν η κυβέρνηση της χώρας θα διαφοροποιήσει τη φορολογία, ανάλογα με την εκτίμηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Washington Post.

Το Δουβλίνο συμφώνησε στην επιβολή του φόρου, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το οποίο έχει στόχο να μειώσει το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμά της, ύψους 18 δισ. ευρώ.
Η ιρλανδική κυβέρνηση συνασπισμού παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη κατά την εφαρμογή της νέας φορολογίας, αλλά αρνήθηκε να παρατείνει την προθεσμία πληρωμής της, επιμένοντας ότι η επιβάρυνση για τους πολίτες είναι χαμηλή και
υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις.

Οι διαμαρτυρίες έχουν ανησυχήσει την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, η οποία αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δημοψήφισμα στις 31 Μαΐου για το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωζώνης και μία επιβραδυνόμενη οικονομία, η οποία θα δυσχεράνει την ικανότητα επίτευξης των στόχων του οικονομικού προγράμματός της.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα διολίσθησε στην ύφεση το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2011, όταν το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 1,1% και 2%, αντίστοιχα.

Το Δουβλίνο έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα ύψους 9 δις. ευρώ για την επόμενη 4ετία, τα οποία περιλαμβάνουν τον φόρο στην περιουσία, φορολογία του νερού και τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης της φορολογίας εισοδήματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε