Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι Ιταλοί δε θέλουν τον Μόντι!

Οι Ιταλοί δε θέλουν τον Μόντι!

Δημοσκόπηση δείχνει ότι οι περισσότεροι Ιταλοί δεν υποστηρίζουν την ιδέα να παραμείνει στην πρωθυπουργία της χώρας ο Μάριο Μόντι μετά τις εκλογές του 2013.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos, το 56% των Ιταλών επιθυμούν λίγο ή καθόλου να δουν τον Μόντι να συνεχίζει στην πρωθυπουργία, ενώ 42% είναι “πολύ” ή “αρκετά” υπέρ της ιδέας.

Όμως η έρευνα έδειξε επίσης την απογοήτευση των Ιταλών από την παραδοσιακή κομματική πολιτική, καθώς 75% αυτών που ερωτήθηκαν από το Ipsos είπαν πως δεν τους νοιάζει αν ο επόμενος πρωθυπουργός είναι αριστερός ή δεξιός, “αρκεί να είναι ικανός”.

Ο Μόντι, ένας μη κομματικός οικονομολόγος που ανέλαβε την πρωθυπουργία το Νοέμβριο για να αντιμετωπίσει τη σοβαρή οικονομική κρίση, ανέκαθεν υποστήριζε πως θα παραιτηθεί μετά τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Απρίλιο. Όμως την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσε πως είναι διαθέσιμος να παραμείνει αν χρειαστεί.

Η έρευνα του Ipsos, που δημοσιοποιήθηκε στο site της RAI, αποκάλυψε επίσης τη ζημιά που έκανε στον Μπερλουσκόνι και στο κόμμα του, το Λαό της Ελευθερίας (PDL), ένα πρόσφατο τοπικό σκάνδαλο διαφθοράς.

Μόνο 18,5% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν το κόμμα, ενώ πριν από την αποκάλυψη πως πολιτικοί του PDL στο Λάτιο, την περιοχή γύρω από τη Ρώμη, ζητούσαν να τους καλυφθούν εξωφρενικά υψηλές δαπάνες, το PDL έπαιρνε στις δημοσκοπήσεις 22%, δήλωσε ο πρόεδρος του Ipsos Νάντο Πανιοντσέλι.

Σύμφωνα επίσης με το Ipsos, οι Ιταλοί κεντροδεξιοί ψηφοφόροι θα ήθελαν να είναι υποψήφιος για πρωθυπουργός ο γραμματέας του PDL Αντζελίνο Αλφάνο αντί του Μπερλουσκόνι, ο οποίος είναι διστακτικός σχετικά με την υποψηφιότητά του.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) προηγείται όλων των άλλων κομμάτων με 28%, ενώ ο σχηματισμός διαμαρτυρίας Κίνημα Πέντε Αστέρων με επικεφαλής τον κωμικό ηθοποιό και μπλόγκερ Μπέπε Γκρίλο έρχεται τρίτο με 17,6%.

Το PD και άλλα κεντροαριστερά κόμματα θα διεξαγάγουν προκριματικές εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου για να επιλέξουν τον υποψήφιό τους για την πρωθυπουργία. Ο γραμματέας του PD Πιερλουίτζι Μπερσάνι λέγεται πως προηγείται με 38% και ακολουθεί από κοντά ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι με 36%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκαρφάλωσε στη βασιλική του Αγίου Πέτρου και «φώναξε»: Φτάνει με τον Μόντι (ΦΩΤΟ)

Ο Μόντι λέει με τον δικό του τρόπο ότι δεν θέλει να είναι άλλο πρωθυπουργός!

Πώς αντέδρασαν τα κόμματα στην δήλωση Μόντι ότι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία «αν του ζητηθεί»

Κερδίζει το χαμένο έδαφος ο Μόντι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε