Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Οι Ιταλοί έκαναν Πάσχα σπίτι τους λόγω κρίσης

REUTERS
REUTERS

Οι περισσότεροι Ιταλοί πέρασαν τις γιορτές του Πάσχα στο σπίτι τους και έσφιξαν τη ζώνη καθώς το σύνολο των δαπανών τους μειώθηκε κατά 7% σε σχέση με πέρυσι πέφτοντας στο 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Coldiretti.

Με την κατήφεια να κυριαρχεί εξαιτίας της εισόδου της Ιταλίας στην ύφεση και της προοπτικής της αύξησης της φορολογίας, τουλάχιστον 8 Ιταλοί στους 10 πέρασαν τις γιορτές του Πάσχα στο σπίτι τους, αναφέρει αυτή η αγροτική συνομοσπονδία.

Εξάλλου οι δαπάνες για αγορά σοκολατένιων αυγών και κουνελιών και άλλων πασχαλινών τροφίμων και γλυκισμάτων υποχώρησαν κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Περίπου 4 εκατομμύρια Ιταλοί πήγαν παρόλα αυτά σε εστιατόριο, όμως δαπάνησαν κατά μέσο όρο 40 ευρώ και συνολικά 172 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μια έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων SWG που έγινε για την Coldiretti.

Σύμφωνα με την ξενοδοχειακή ομοσπονδία Federalberghi, ένα εκατομμύριο Ιταλοί αποφάσισαν φέτος να μην μετακινηθούν, με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να μειωθούν κατά 10% σε σχέση με πέρυσι και να φτάσουν τα 9,5 εκατομμύρια. Απ’ αυτούς που έκαναν διακοπές, 90% έμειναν στην Ιταλία (όπως και το 2011) και 9,5% (8% το 2011) πήγαν στο εξωτερικό.

Γενικά το 57% των Ιταλών περιόρισαν τις δαπάνες τους για τρόφιμα κατά την περίοδο του Πάσχα. Το 47% επέλεξε λιγότερο ακριβά προϊόντα και το 31% μείωσε τις ποσότητες, ενώ 24% ανακύκλωναν τα υπόλοιπα ενός γεύματος στο επόμενο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε