Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Οι Ιταλοί «τρέχουν» τον Καλατράβα

Το κόστος γέφυρας του Μεγάλου Καναλιού στη Βενετία ξέφυγε και οι Ιταλοί ζητούν εξηγήσεις από τον Ισπανό αρχιτέκτονα (και γνωστό μας) Σαντιάγο Καλατράβα.

Ο Ισπανός αρχιτέκτονας κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του ιταλικού κράτους για τη υπερδιόγκωση του κόστους κατασκευής της νέας γέφυρας του «Μεγάλου Καναλιού» της Βενετίας.

Το αναγκαίο ποσό, αρχικά, είχε υπολογισθεί στα 3,8 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, στη συνέχεια, έφτασαν τα 6,7 εκατομμύρια, αγγίζοντας, τελικά, τα 11,2 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρουν ιταλικά δημοσιεύματα, ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας, θα πρέπει, μέσα σε 90 μέρες, να στείλει γραπτώς τις εξηγήσεις του και στη συνέχεια το Γενικό Λογιστήριο θα αποφασίσει αν θα βάλει στο αρχείο την υπόθεση ή αν θα πρέπει να την αναθέσει στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που ασχολήθηκαν με την κατασκευή της τέταρτης γέφυρας του «Μεγάλου Καναλιού» (Canal Grande) «το έργο χρειάζεται συνεχή συντήρηση, με εντυπωσιακή επιβάρυνση για τα ταμεία του δήμου της Γαληνοτάτης. Κάτι που συνδέεται άμεσα με λάθη που έγιναν στην φάση του σχεδιασμού και εκτέλεσης του έργου, από την στιγμή, που μεταξύ των άλλων, οι δυο όχθες, άρχισαν να απομακρύνονται, εξαιτίας της συνεχούς πίεσης της νέας γέφυρας».

Η Corriere della Sera προσθέτει ότι «θα πρέπει να εξακριβωθεί αν το σαφώς χαμηλό τόξο της γέφυρας που επέλεξε να σχεδιάσει, για αισθητικούς λόγους, ο αρχιτέκτονας , είναι η κύρια αιτία των προβλημάτων που προέκυψαν. Σε μια τέτοια περίπτωση, την ευθύνη για την ζημία στα ταμεία του δημοσίου, θα πρέπει να αναλάβουν οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου λάθους».

Ο εισαγγελέας του Γενικού Λογιστηρίου του ιταλικού Κράτους Μάσσιμο Σκαράνο τονίζει, τέλος, ότι «είναι μια πολύπλοκη έρευνα, διότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην απόδοση ευθυνών». Παρά ταύτα, «αισθάνεται να προσυπογράφει τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε