Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι Ιταλοί βουλευτές στηρίζουν τον Μπερλουσκόνι

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η πολύκροτη δίκη για το σκάνδαλο «Ρούμπι» στο Μιλάνο, η ιταλική Βουλή έδωσε… ψήφο εμπιστοσύνης στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Με ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, η Βουλή ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας να εκφρασθεί σχετικά με το αν η υπόθεση πρέπει να περάσει στα χέρια «ειδικού δικαστηρίου», αποτελούμενου από υπουργούς.

Η παρέμβαση των συνταγματικών δικαστών εγκρίθηκε με διαφορά δώδεκα ψήφων (314 ψήφοι υπέρ, 302 κατά και μοναδικό απών τον ίδιο τον Μπερλουσκόκι) και χάρη στην σύσσωμη συμμετοχή στην ψηφοφορία όλων των βουλευτών της κεντροδεξιάς που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η εκδίκαση του «Ρούμπι γκέιτ» δεν πρόκειται να σταματήσει, αλλά η ψήφος αποκτά ιδιαίτερη συμβολική αξία, από τη στιγμή που έρχεται λιγότερο από 24 ώρες πριν την πρώτη δικάσιμο της υπόθεσης.

Με τη στάση της η πλειοψηφία των Ιταλών βουλευτών έστειλε μήνυμα ότι πιστεύει τον πρωθυπουργό και δέχεται τις διαβεβαιώσεις του. Οι κεντροδεξιοί βουλευτές ασπάζονται, δηλαδή, όσα υποστηρίζει ο «καβαλιέρε», πως «όταν τηλεφώνησε στην διεύθυνση αστυνομίας του Μιλάνου, στις 27 Μαΐου του 2010, για να ζητήσει να μην οδηγηθεί η Ρούμπι στην φυλακή και να ανατεθεί σε συνεργάτιδά του, ήταν πεπεισμένος ότι επρόκειτο για ανιψιά του Αιγυπτίου προέδρου Μουμπάρακ».

Άρα, κατά το σκεπτικό αυτό, πρέπει να θεωρηθεί ότι δρούσε στα πλαίσια των πρωθυπουργικών καθηκόντων του.

Όπως τονίζουν παρατηρητές, προς το παρόν η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την λεγόμενη «σύγκρουση αρμοδιοτήτων» σχετικά με τη δίκη δεν πρόκειται να σταματήσει το έργο των δικαστικών του Μιλάνου.

Σε περίπτωση, όμως που τελικώς οι συνταγματικοί δικαστές θεωρήσουν νομικές έγκυρες τις θέσεις της ιταλικής κεντροδεξιάς είναι πολύ πιθανό ο «καβαλιέρε», να μην δικαστεί ποτέ.

Και αυτό διότι για την παραπομπή του σε ειδικό δικαστήριο για υπουργούς θα χρειαζόταν νέα άδεια από μέρους του σώματος της Βουλής που είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι δεν πρόκειται να δοθεί.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, έξω από μέγαρο Μοντετσιτόριο, διαδήλωσαν και πάλι μέλη του λεγόμενου «μοβ κινήματος» με πάγιο αίτημα την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε