Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι Κούρδοι σε Συρια και Ιρακ στο στόχαστρο του Ερντογάν – 24 νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εναντίον θέσεων των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μαχητές και υπεύθυνοι επικοινωνίας των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) σκοτώθηκαν», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η YPG επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν θύματα μεταξύ των μαχητών τους, χωρίς όμως να αναφέρουν συγκεκριμένο αριθμό.

Η Άγκυρα θεωρεί την κουρδική αυτή πολιτοφυλακή «τρομοκρατική οργάνωση», διότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο τουρκικός βομβαρδισμός σημειώθηκε κοντά στη συριακή πόλη αλ Μαλικίγια που βρίσκεται στην τουρκοσυριακή μεθόριο περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις YPG.

Η Τουρκία εξαπέλυσε «δεκάδες ταυτόχρονα πλήγματα» εναντίον θέσεων των YPG στην επαρχία Χασακέ, στη βορειοανατολική Τουρκία, και εναντίον ενός κέντρου επικοινωνίας, επεσήμανε το Παρατηρητήριο.

Στο γειτονικό Ιράκ, ο τουρκικός στρατός διεξήγαγε μία αεροπορική επιδρομή εναντίον τοπικών ένοπλων οργανώσεων που επίσης συνδέονται με το PKK, όμως από λάθος φαίνεται ότι σκότωσε έξι μέλη των κουρδικών, ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των πεσμεργκά.

«Καταγράψαμε έξι μάρτυρες», δήλωσε ο στρατηγός Τζάμπαρ Γιάγουαρ, γενικός γραμματέας του υπογείου αρμόδιου για τους πεσμεργκά στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο τουρκικός στρατός επιβεβαίωσε τις επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο είχαν στόχο «να καταστρέψουν τα κρησφύγετα των τρομοκρατών που έχουν στο στόχαστρό τους τη χώρα μας».

«Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, πρόκειται για τις πρώτες τουρκικές επιδρομές στη Συρία από τον Μάρτιο, οπότε η Άγκυρα είχε ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρησή της «Ασπίδα του Ευφράτη».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε